.
Mirka: 1.Rozwiąż równanie i podaj liczbe jego rozwiązań
3x4−6x2=0
1 cze 18:17
bezendu:
3x2(x2−2)=0
3x2(x−√2)(x+√2)=0
x=0 lub x=−√2 lub x=√2
1 cze 18:18
Mirka: tak mi wyszło dziękuje.Podam Ci 2 przykłady i wyniki ich a Ty spr mi czy dobrze?
1 cze 18:19
bezendu: ok
1 cze 18:20
Mirka: b)x
2−5x
2−4x+20=0
c)(x
2−6)(x
3+8)(x
2+25)=0
1 cze 18:25
bezendu:
w b nie powinno być czasami tak:
x
3−5x
2−4x+20=0

x
2(x−5)−4(x−5)=0
(x−5)(x
2−4)=0
(x−5)(x−4)(x+4)=0
x=5 lub x=−4 lub x=4
1 cze 18:29
Mirka: możliwe a ja z tego delte próbowałam obliczyć i dlatego nie byłam pewna
1 cze 18:31
bezendu:
(x2−6)(x3+8)(x2+25)=0
(x−√6)(x+√6)(x+2)(x2−2x+4)(x2+25)=0
(x2−2x+4)
Δ<0 brak pierwiastków
x2+25=0
x2=−25 sprzeczność (żadna liczba rzeczywista podniesiona do kwadratu nie da liczby ujemnej)
więc
x=√6 lub x=−√6 lub x=−2
1 cze 18:35
Mirka: dziękuje za pomoc
1 cze 18:36
bezendu:
tylko tam jest błąd
x
3−5x
2−4x+20=0
x
2(x−5)−4(x−5)=0
(x−5)(x
2−4)=0
(x−5)(x−2)(x+2)=0
x=5 lub x=−2 lub x=2 teraz jest ok
1 cze 18:37
Mirka: wielkie dzięki
1 cze 18:43
bezendu:
1 cze 18:44