funkcje, wykresy, parametry
eloelo: 1. Dla jakich wartości parametru m funkcja f jest malejąca?
f(x)= m2(x+1) − m(x−1)
2. Napisz wzór funkcji liniowej, która nie ma miejsca zerowego, a odległość jej wykresu od
punktu P=(−3,−2) wynosi 3.
3. Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jest nachylony do dodatniej półosi Ox pod kątem
60 stopni i przechodzi przez punkt A= (√6, √2)
1 cze 18:17
Janek191:
z.2
P = ( − 3; − 2)
y = −2 − 3 = − 5 lub u = − 2 + 3 = 1
Odp. y = − 5 lub y = 1
=========================
z.3
a = tg α = tg 60o = √3
A = ( √6 ; √2 )
zatem
y = a x + b
y = √3 x + b
Wstawiam √6 za z oraz √2 za y:
√2 = √3*√6 + b
√2 = √18 + b
√2 = 3 √2 + b
b = √2 − 3 √2 = − 2 √2
zatem
y = √3 x −2 √2
===============
1 cze 18:54
Janek191:
Oczywiście − wstawiam √6 za x
1 cze 18:58