obliczyć granicę ciągów i funkcji
tsj: Witam,
Przerobiłem temat z granicami, ale nie potrafię rozwiązać takich zadań:
n→
∞
proszę o pomoc
1 cze 17:48
Krzysiek: a) skorzystaj z liczby 'e' do policzenia tej granicy
limn→∞ (1+1/n)n=e
b)x→...
1 cze 17:57
Mila:
| | −2 | |
=lim {n→∞}[(1+ |
| )−n/2]−10=e−10 |
| | n | |
1 cze 18:03
tsj: b)
x→0
lim
tg2xe2 −1 = lim
tg2*01−1=0
17 cze 12:45
wredulus_pospolitus:
| | 0 | |
w (b) masz przecież symbol nieoznaczony |
| |
| | 0 | |
de'Hospitalem to rozwalasz
17 cze 12:53
tsj: | | tg2x | | 1 | | 1 | |
lim ( |
| )'= lim |
| *ex = |
| = 1 |
| | ex −1 | | cos2 *2x | | 1 | |
17 cze 14:02
pigor: ..., lub sprowadzając do granic
elementarnych w liczniku i mianowniku
np. tak :
| | tg2x | | 0 | | | |
limx→0 |
| = [ |
| ]= limx→0 |
| = |
| | ex−1 | | 0 | | | |
| | 1 | |
= |
| = 2 − szukana granica |
| | | |
17 cze 14:21
tsj: nie policzyłem pochodnej z funkcji złożonej:
| | 1 | | 2ex | | 2*1 | |
lim |
| * (2x)' *ex = lim |
| = |
| = 2 |
| | cos2 2x | | cos2 2x | | 1 | |
17 cze 15:16