Zadanie 16. pomóżcie ;d
Błażej S.:

Korzystając z informacji przedstawionych na powyższym rysunku (0°<α<90°−β) wykaż, że:
1 cze 16:47
Błażej S.: należy wykazać, że zachodzi równość w tym równaniu
1 cze 16:48
agulka: A co to jest c?
1 cze 17:11
ICSP: z definicji ctg oraz tg funkcji w trójkątcie prostokątnym mam :
| |AC| | |
| = ctgα ⇒ |AC| = ctgα * x |
| x | |
oraz
| | AC | |
tgβ = |
| ⇒ |AC| = tgβ (x+y) |
| | x+y | |
czyli :
ctgα * x = tgβ (x+y)
ctgα * x = tgβ x + tg β y
ctg α *x − tgβ *x = tgβ * y
x * (ctgα − tgβ) = tgβ * y // : y * (ctgα − tgβ)
| x | | tgβ | |
| = |
| c.n.u. |
| y | | ctgα − tgβ | |
1 cze 17:16
marcin: chyba normalne ze 2 przyprostokątna skoro masz funkcje tylko tg i ctg
1 cze 17:16
agulka: To takie normalne znowu nie jest. Ja po prostu myślałam, że w mianowniku jest c*tgα , a nie
ctgα
1 cze 17:33
Błażej S.: dzięki ziomeczki
2 cze 09:25