lz
hm: |z + 2 − 2j|=3
to jest okrag w punkcie (−2, 2j) o promieniu 3 zgadza sie?
1 cze 16:10
pigor: ... oczywiście tak , zgadza się . ...
1 cze 16:14
hm: | | 1−cosz | |
a no to dzięki, bo jest takie zadanko, oblicz całkę ∫ |
| dz po C, gdzie C jest |
| | z4−16 | |
dodatnio zorientowanym okregiem o powyzszym rownaniu, no i teraz jeden punkt ktory sie zawiera
to jest 2 a drugi 2j, z pierwszej całki po wstawieniu do wzoru całkowego cauchego wychodzi
| | 1−cos2 | |
|
| πj a z drugiej w liczniku zostawiam normalnie 1−cos2j? |
| | 16 | |
1 cze 16:20
hm: sory oczywiscie w pierwszej powinien byc punkt −2 czyli inny wynik wychodzi, ale bardziej mnie
interesuje ta druga calka
1 cze 16:22
pigor: ..., zaraz, ale dla mnie para (−2,2j) to jest jeden punkt (środek okręgu), a w zasadzie też
koniec wektora zaczepionego w (0,0) , a ty mówisz coś o dwóch punktach
co do całki funkcji zmiennej zespolonej, to ja nic ci nie pomogę .
1 cze 16:31
hm: w porządku, może nie czaisz do konca zadania, jak sie rozbije mianownik funkcji podcałkowej to
zostanie (z−2)(z+2)(z−2j)(z+2j) i w tym okregu zawierają się wlasnie punkty −2 i 2j
1 cze 16:37
pigor: ..., cóż może i nie czaję, ale dla mnie to są 4 punkty na
płaszczyźnie zespolonej (2,0j) , (−2,0j) , (0,2j) , (0,−2j) . ...
1 cze 17:57
Trivial:
| | 1−cosz | | 1−cosz | | 1−cosz | |
∫C |
| dz = 2πj*(resz=−2 |
| + resz=2j |
| ) |
| | z4−16 | | z4−16 | | z4−16 | |
= 2πj*(α + β)
| | 1−cosz | | 1−cos(2) | | 1 | |
α = limz→−2(z+2) |
| = |
| = − |
| (1−cos(2)) |
| | (z−2)(z+2)(z2+4) | | −4*(4+4) | | 32 | |
| | 1−cosz | | 1−cosh(2) | | 1 | |
β = limz→2j(z−2j) |
| = |
| = j |
| (1−cosh(2)) |
| | (z2−4)(z−2j)(z+2j) | | −8*4j | | 32 | |
| | 1−cosz | | π | |
∫C |
| dz = − |
| (1−cosh(2) + j*(1−cos(2)) |
| | z4−16 | | 16 | |
1 cze 19:57
hm: Zle sie wyrazalem z tymi punktami piogor, oczywiscie chodzilo mi o dwa z tych 4 ktore
napisales, i tu juz widac na rysunku, dzięki Trivial
3 cze 17:38