Prawdpodobieństwo
???:(: W ekstraklasie gra 16 zespołów. Na poczatku sezonów typujemy, które z nich zajma miejsca 1−2 w
tabeli ( bez znacenia, która zajmie 1, a która 2). Oblicz prawdopodobieństwo wygranej w takim
zakładzie ( zakładając, ze dowolne ułozenie tabeli jest tak samo prawdpodobne).
A =


Prosze bardzo o pomoc
1 cze 15:40
angelica: podbijam,
moc A=1, ale dlaczego?
15 sie 20:41
Aga1.: Masz odpowiedź lub podpowiedź do tego zadania?
16 sie 12:30
angelica: tylko to, że moc A=1. czyli znam odpowiedź
jednak niewytłumaczoną
16 sie 16:33
OdgrzaneDlaPrzyszłychPokoleń: takie moje rozumowanie:
moc wynosi tyle, bo na tyle sposobów możemy wybrać 2 zespoły z 16, kombinacje bo nieważne czy
1. będzie zespół nr.14, a 2. będzie zespół nr.6 lub odwrotnie, to i tak będzie to ta sama para
Mamy policzyć prawdopodobieństwo, że wygramy zakład, w którym dobrze wytypowaliśmy te dwie
drużyny, kolejność nie jest istotna (tych drużyn), czyli możemy wytypować je jedynie na jeden
sposób, dlatego moc A = 1
albo inaczej
aby wygrać zakład musimy wytypować 2 drużyny z tych 2 wygrywających drużyn
| | 1 | | 1 | |
Ostatecznie P(A)= |
| = |
| |
| | | | 120 | |
8 lis 10:33