bardzo proszę o pomoc
mik: −2(x−3)(4−5x + x
2) <0
wiem ,że x1 = 3 , później w drugim wyrażeniu obliczamy delte i tu wychodzi x1=1 i x2=4 , co
ja mam zrobić i jak zapisać odpowiedź

?
kolejne to
x
4 >= 81
x>= pierwiastek stopnia czwartego z 81
x>=4
i to jest już rozwiązanie ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
1 cze 15:31
mik: pomoże ktoś

? wyjaśni ktoś ? bardzoo proszę , ideą tego forum chyba jest pomoc

dziękuję z
góry
1 cze 15:58
Janek191:
− 2*( x − 3)*9 4 − 5 x + x2) < 0
2*( 3 − x)*( x − 1)*( x − 4) < 0
Dla x = 0 mamy 2*3*(−1)*( − 4) = 6*4 = 24 > 0
zatem
x ∊ ( 1 ; 3) ∪ ( 4 ; +∞ )
===================
x4 ≥ 81
x4 ≥ 34
x ≤ − 3 ∨ x ≥ 3
x ∊ ( − ∞ ; − 3 > ∪ < 3 ; + ∞ )
===========================
1 cze 16:02
mik: dziękuję bardzo
1 cze 16:07
Janek191:
W I wierszu powinno być :
− 2*( x − 3)*( 4 − 5 x + x2 ) < 0
1 cze 16:56
Janek191:

y = 2*( 3 − x)*( x − 1)*( x − 4)
1 cze 21:43