Pomocy, robię zadanie i nie chce mi wyjść, zamiast−3√3 / 2
wychodzi mi −3√3 / 4
Korzystając z danych na rysunku oblicz wartość wyrażenia :
sin2α − 4 tgβ / √1−cos2α
| √3 | ||
sinα= | ||
| 2 |
| 3 | ||
sin2α= | ||
| 4 |
| 3 | ||
tgβ= | ||
| 4 |
| sin2α−4tgβ |
| −9 | 2 | 3√3 | ||||||||||||||||||
n= | = | = | * | =− | =
| |||||||||||||||||
| sinα |
| 4 | √3 | 6 |
| √3 | |
| 2 |
| tgβ | 3 |
| 3 | √3 | 3 | |||||||||||||
n=sin2α−4 | = | −4 | = | −4 | = | −2√3=
| ||||||||||||
| sinα | 4 |
| 4 | 2 | 4 |
| 3−8√3 | |
| 4 |