Wyznacz wszystkie wartości parametru m
Janeek: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2 + mx + 2 =0 ma dwa różne
rozwiązania rzeczywiste takie, że suma ich sześcianów jest mniejsza od 9.
Bardzo proszę o rozwiązanie.
1 cze 14:24
Eta:
x13+x23= (x1+x2)3 −3x12*x2−3x1*x22 = (x1+x2)3−3x1*x2*(x1+x2)
Parametr "m" spełnia układ warunków
1/ Δ>0
i
2/ (x1+x2)3−3x1x2(x1+x2) <9 −−−− zastosuj wzory Viete'a
1 cze 14:30
bezendu: jeszcze a≠0
1 cze 14:41
Eta:
a=1 ....to jasne,że ≠0
1 cze 14:49
bezendu: ale założenie być musi

nawet jak jest to oczywistością
1 cze 14:51
Vizer:
Nie musi być tego założenia, bo jest ono bezsensowne w tym zadaniu.
1 cze 15:01
Ajtek:
bezendu gdyby parametr stał przed x
2 wtedy jest to obowiązkowe.
Witam
Eta,
Vizer,
bezendu 
.
1 cze 15:18
bezendu: Cześć Ajtek
1 cze 17:40