Rozwiąż nierówność logarytmiczna - pomoże ktos?
fastrets: Witam,Proszę o wiązanie rozwiązanie tych przykładów w całości + określenie dziedziny :
b) log
2 Ix−3I > 0
1 cze 14:19
Nienor: logab
Dziedzina, u Ciebie musisz policzyć:
b>0
Spróbuj to zrobić sam i pokaż co ci wyszło. W ten sposób się czegoś nauczysz.
1 cze 14:33
asdf: z tym logarytmem pomoge: jak masz w argumencie logarytmu wartość bezwzględną to możesz to
policzyć szybko w taki sposób:
x−3 ≠ 0
x ≠ 3
wynika to z wartości bezwzględnej
1 cze 14:36
1 cze 14:39
Nienor: Dobrze.
A teraz w a na początek policz dziedzinę, czyli:
Jak to policzysz, podpowiem co dalej.
1 cze 14:44
1 cze 14:51
Nienor: Ale to policzyłeś tylko część 2−x≠0, a i to z błędem.Bo 2≠x ⇔ x≠2. Dzielenie przez liczbę
ujemną zbędne.
Teraz rozwiąż nierówność:
1 cze 14:53
1 cze 14:57
Nienor:

Źle
Ma być:
−x(x−2)>0
x(x−2)<0
x=0 x=2
x∊(0,2)
1 cze 15:08
Nienor: Jak już masz dziedzinę, musisz się zastanowić ile to jest:
log
14b=−1, b=
1 cze 15:09
Fastrets: 4
1 cze 15:16
Nienor: Więc robi ci się nierówność:
1 cze 15:23
Fastrets: ok dzięki
1 cze 15:28