Prawdopodobieństwo
Marcin: Dziesięciu harcerzy idzie w rzędzie jeden za drugim, w losowej kolejności. Jednymi z nich są
Adam i Marcin. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) Adam i Marcin idą koło siebie
b) Adam idzie przed Marcinem
a) Ω=10!
W odpowiedziach jest A=9!*2
W odpowiedziach wychodzi {1}{2}

help
1 cze 12:41
Nienor: Narysuj sobie dziesięć kresek i polyśl jak mogą iść Adam i Marcin, np.
A M & & & & & & & &, gdzie A oznacza Adama, M Marcina, a & innych harcerzy.
lub
& A M & & & & & & &
lub
& & A M & & & & & &
I ile jeszcze jest takich możliwości

A teraz zastanów się jak są pustawiani harcerze dla jednej z nich:
np.
A M
Adam i Marcin mogą iść w odwrotnej kolejności, czyli zmieniają się na 2! sposobów, pozostała
ósemka zmienia się jak ośmioro ludzi w szeregu, czyli na 8! spsobów.
Posumowując, mogą oni iść na 2!*8!*n!, gdzie n to liczba 10−kreskowych rzędów.
1 cze 12:52
Vizer:
Pomieszałeś modele, omegę liczysz z wariacji, zdarzenie z kombinacji. Najlepiej za to zadanie
wziąć się używając wariacji i np. Adama oraz Marcina traktować jako jedną osobę w a).
1 cze 12:52
Nienor: W ostatniej linijce
n ma być bez
!, bo przecież rzędy nie permutują
1 cze 12:53
Mila:
1)|Ω|=10! na tyle sposobów możesz ustawić 10 osób w rzędzie
(A i M) traktujemy jako jeden element zbioru osób
Mamy 9 elementów, ustawiamy na 9! sposobów, na dwa sposoby mogą się ustawić Adam i Marcin
|A|=2!*9!
| | 2*9! | | 2*9! | | 2 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 10! | | 9!*10 | | 10 | |
2)
Jeśli Adam jest na 1 pozycji, to Marcin może ustawić się na 9 sposobów, pozostali na 8!
sposobów
Jeśli Adam jest na 2 pozycji, to Marcin może ustawić się na 8 sposobów, pozostali na 8!
sposobów
itd
.
.
Jeśli Adam jest na 9 pozycji, to Marcin może ustawić się na 1 sposób, pozostali na 8! sposobów
|B|=8!*(1+2+3+4+5+6+7+8+9)=8!*45
Możesz zastosować uproszczony model
ustawienie(A,M) jest tak samo prawdopodobne jak (M,A)
Mówimy zdarzenie B jest równoprawdopodobne ze zdarzeniem B'.
1 cze 18:41