statystyka, wariancje, kowariancje, interpretacja wynikow
maciek: Witam, mam kilka pytan do 3 zadań, wiem jak rozwiazac tylko nie wiem jak zinterpretować wyniki.
Zad1.W pewnej hurtowni zbadano tygodniowe przychody (w tys. zł) i otrzymano następujący szereg:
nie będę przepisywał, ale jest to szereg rozdzielczy przedzialowy. i mam taki podpunkt do tego:
Oblicz bezwzględne i względne miary zróżnicowania, podaj zakres przychodów w typowym tygodniu.
czyli mam obliczyc wariancje, odchylenie, wspolczynnik zmiennosci i cos jeszcze? a co to ten
zakres przychodow w typowym tygodniu, jak go obliczyc.
ZAD2.
Zbadano zróżnicowanie dochodów studentów zaocznych. Dla 100 kobiet otrzymano, przeciętny dochód
2,5 tys zł oraz wariancję 0,25 tys zł2, zaś dla 200 mężczyzn otrzymano średnią 2,8 tys zł i
odchylenie standardowe 0,4 tys zł.
Określ zróżnicowanie dochodów dla wszystkich studentów, czy dochody wykazują większe
zróżnicowanie wewnątrz grup czy między grupami?
do tego zadania mam pytanie, a mianowicie: jak odpowiedzieć jakie jest zróżnicowanie bo
wszystko mam policzone?
wariancja wewnątrzgrupowa wynosi 0,19
wariancja między grupowa 0,02
wariancja dla kobiet 0,25
wariancja dla mężczyzn 0,16
jakie z tego mogę wyciągnąć wnioski?
zad3.i jeszcze pytanie, jak mam w zadaniu "Wyznacz kowariancję i określ kierunek zależności
cech X i Y" to najpierw obliczam kowariancje, jeśli jest ona dodatnia to kierunek dodatni,
jeśli ujemna to kierunek ujemny. czy coś jeszcze muszę do tego dodać?
z góry dzięki za odpowiedź
1 cze 10:11