matematykaszkolna.pl
. E: rysunekW trójkącie prostokątnym ABC poprowadzono wysokość AD na przeciwprostokątną BC. Jeśli CD=1 i DB=4, to tangens kąta ostrego α wynosi kompletnie nie mam pojęcia jak to zrobić, niech mi to ktoś wytłumaczy, proszę :C
1 cze 00:26
ICSP: Jest taki wzór (dla tójkąta prostokątnego i dla danych podanych na tym rysunku) |AD|2 = |CD| * |BD| − z tego policzysz |AD|
 AD 
później wystarczy zauważyć ze z definicji tangensa masz od razu : tgα =

DB 
1 cze 00:49
5-latek : Ten wzor co podal ICSP wynika z takiego twierdzenia . W trojkacie prostokatnym wysokosc opuszczona z wierzcholka kata prostego na przeciwprostokatna dzieli ja na dwie czesci w taki sposob ze jest dla tych czesci srednia geometryczna . My oczywiscie wiemy ze srednia gepmetryczna np 2 liczb x i y to x*y a 3 liczb x,y z to x*y*z itd Czyli u nas wysokosc to bedzie |AD| a czesci na jakie podzielila ta wysokosc przeciwprostokatna |CB| to |CD i BD| to zgodnie z tym twierdzeniem mozemy zapisac ze |AD|=|CD|*BD| Jesli teraz obie strony tego ostatniego rownania czyli |AD|=|CD|*|BD| podniesiemy do kwadratu z eby pozbyc sie pierwiastka to otrzymamy wzor ktory podal ICSP czyli |AD2|=|CD*BD| dane masz wiec sobie podstaw i licz . Oczywiscie w tym przypadku to rownanie AD=CD*BD nie musisz podnosic do 2 bo to wyjdzie ladny pierwiastek . emotka
1 cze 10:37
bezendu: emotka
1 cze 10:42