Ciągi
LuuZ: 1. Zbadaj monotoniczność ciągu an=3n+1/n+2
2.W malejącym ciągu arytmetycznym dane są: a4*a7=27 oraz a3=2−a9
A. Oblicz: a1, r, a10, an
B. Olicz sumę 50 początkowych wyrazów tego ciągu
3.Znajdź ciąg geometryczny bn, w którym b1+b5=51 i b2+b6=102 (oblicz a1, q, a10, an) oblicz
sumę dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu
4. Między wyrazy 1 i 24 wstaw takie trzy liczby a,b,c że ciąg o kolejnych wyrazach 1,a,b jest
ciągiem geometrycznym, a ciąg o kolejnych wyrazach a,b,c,21 jest ciągiem arytmetycznym.
5. Oblicz sumę wszystkich dwucyfrowych liczb naturalnych, których przy dzieleniu przez 4 daje
cyfrę 1.
Proszę o pomoc i podanie jak powinno się wykonać te zadania.
31 maj 22:31
Basia: Lista zadań ?
Zacznij rozwiązywać po kolei, korzystając ze wskazówek
ad.1
ciąg jest rosnący ⇔ a
n+1−a
n>0 dla każdego n∊N
+
ciąg jest malejący ⇔ a
n+1−a
n<0 dla każdego n∊N
+
zapisz a
n+1
policz a
n+1−a
n
napisz jak sobie z tym poradziłeś
31 maj 22:43
LuuZ: an+1=3n+4/n+3
an+1−an=5/n
2+5n+6
Chyba coś nie tak bo jakiś dziwny wynik

A nie można dodawać kilku zadań w jednym wątku
31 maj 22:48
Basia: pisz porządnie ułamki; instrukcję masz tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/przyklady9.html
wynik jest dobry; niepotrzebnie wymnożyłeś mianownik
| | 5 | |
an+1−an = |
| > 0 dla każdego n∊N+, bo |
| | (n+2)(n+3) | |
n+2≥3>0 i n+3≥4>0 ⇒ (n+2)(n+3)>0 a licznik też dodatni bo 5>0
i tyle; ciąg jest rosnący
31 maj 22:54
LuuZ: Ok. A co z resztą zadań

Pomoże ktoś
31 maj 22:57
Basia:
ad.2
w ciągu arytmetycznym
an = a1+(n−1)r
zapisz a4; a7; a3 i a9 wg tego wzoru
podstaw do podanych warunków
a4*a7 = 27
a3+a9 = 2
rozwiąż układ równań z niewiadomymi a1 i r
31 maj 23:00
LuuZ: Licze licze i doszedłe do równania kwadratowego delta=−2r2−2r−23=0, delta wychodzi ujemna i
teraz nie wiem co dalej mam z tym zrobic
31 maj 23:23
LuuZ: Przepraszam delta=−2r
2−2r+31=0 Ale i tak dalej nie wiec co robic
31 maj 23:32
Basia: no to gdzieś jest błąd
a4 = a1+3r
a7 = a1+6r
a3 = a1+2r
a9 = a1+8r
(a1+3r)(a1+6r) = 27
a1+2r+a1+8r = 2
2a1+10r = 2 / :2
a1+5r = 1
a1 = 1−5r
(1−5r+3r)(1−5r+6r) = 27
(1−2r)(1+r) = 27
1 + r − 2r −2r2 − 27 = 0
−2r2 − r −26 = 0
Δ<0
taki ciąg nie istnieje
przypuszczam, że błędnie przepisałeś drugi warunek
a3 = 2−a9
31 maj 23:35
LuuZ: Ten ciąg akurat musi istnieć ponieważ gdyby takiego nie istnial to nie mozna by bylo zrobic
dalszej czesci zadania.
31 maj 23:37
LuuZ: I przypuszczam ze blednie przepisalem zadanie i tam jest −27 a nie 27.
31 maj 23:39
Basia: ale nie istnieje i nic na to nie poradzisz
masz błąd w treści i tyle
31 maj 23:39
Basia:
no to będzie
−2r
2 − r + 28 = 0
Δ = 1+4*2*28 = 225
√Δ = 15
| | 1−15 | | −14 | | 7 | |
r1 = |
| = |
| = |
| = 3,5 > 0 odpada bo ciąg byłby rosnący |
| | −4 | | −4 | | 2 | |
r= −4
wylicz a
1 i resztę
31 maj 23:42
LuuZ: a
1=21
a
10=−15
S
50=−3850
I nie wiem o co chodzi w tym zeby a
n policzyc
31 maj 23:52
Basia: wyznaczyć wzór ogólny
an = a1+(n−1)*r = 21+(n−1)*(−4) = 21−4n+4 = 15−4n
1 cze 00:40
Basia: 25 − 4n oczywiście
1 cze 01:41
LuuZ: Ok. A zadanie 3
1 cze 20:20
Eta:
zad3/ b
1+b
1*q
4=51 ⇒ b
1(1+q
4)= 51
b
1*q+b
1*q
5=102 ⇒ b
1*q(1+q
2)= 102
dzieląc stronami drugie równanie przez pierwsze:
| | 51 | |
b1*(1+24)= 51 ⇒ b1= |
| ⇒ b1= 3 |
| | 17 | |
b
10= b
1*q
9 = 3*2
9= 3*512=........
b
n= b
1*q
n−1
1 cze 20:45
Eta:
| | q10−1 | |
S10= b1* |
| =........... |
| | q−1 | |
1 cze 20:48
LuuZ: Nooo dzięki wielkie.

A pomoże ktoś przy zadaniu 4?
2 cze 21:58