przekształcenie liniowe
dawid: Trivial mógłbyś zajrzeć

?
Wiedząc, że K jest przekształceniem liniowym R
n na R
n.
Wykaż, że istnieje f. odwrtona do K oraz wykaż, że jest ona przekształceniem liniowym.
31 maj 22:04
Basia:
addytywność:
K(x1,...,xn) = (y1,...,yn)
K(a1,....,an) = (b1,....,bn)
K(x1+a1,....,xn+an) = (y1+b1,....,yn+bn)
stąd
K−1(y1+b1,...,yn+bn) = (x1+a1,....,xn+an) =
(x1,...xn)+(a1,...an) = K−1(y1,...,yn)+K−1(b1,...,bn)
tak samo pokazujesz jednorodność
31 maj 22:40
dawid: mogłabyś wytłumaczyć co to jest addytywność ? i skąd wzięły ci się takie napisy ?
31 maj 22:47
Basia:
a Ty w ogóle wiesz co to jest przekształcenie liniowe ?
przeczytaj definicję
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przekszta%C5%82cenie_liniowe
bo przecież nie będę przepisywać Wiki
i funkcja odwrotna ?
K(x
1,...x
n) = (y
1,...,y
n)
i K jest różnowartościowe to
K
−1(y
1,....,y
n) = (x
1,....x
n)
31 maj 22:57
dawid: ehh, znam tylko nie znałem takich pojęć, bo nauczyłem się
1) dodawanie
2) mnożenie
tylko nie wiem czy taki dowód starczy funkcji odwrotnej ?
a mogłabyś wytłumaczyć słowami co znaczy, że
"K jest przekształceniem liniowym R
n na R
n" albo na jakimś przykładzie
bo żeby brać się za dowód trzeba zrozumieć polecenie
31 maj 23:18
Basia:
przekształcenie z Rn na Rn przyporządkowuje każdemu elementowi Rn
czyli ciągowi (x1,x2,....,xn) jakiś element Rn czyli jakiś ciąg (y1,y2,....,yn)
gdzie oczywiście x1,x2,...,xn,y1,y2,...,yn∊R
na przykład:
K(x1,x2,....,xn) = (2x1,2x2,....,2xn) (liniowe)
F(x1,x2,...,xn) = (x12,x22,...,xn2) (to nie jest liniowe)
G(x1,x2,...,xn) = (x1, 2x2, 3x3,....n*xn) (liniowe)
i co sobie tylko wymyślisz
każde przekształcenie liniowe K jest różnowartościowe co łatwo udowodnić
i można rozważać K−1
31 maj 23:29
dawid: a jak udowodnić, że każde przekształcenie jest różnowartośćiowe ?
31 maj 23:47
Basia: to nieprawda; rozpędziłam się i myślałam o izomorfizmach
nie każde przekształcenie liniowe jest izomorfizmem
ale odwrócić można każde, najwyżej nie będzie to funkcja
najprostszy przykład przekształcenia liniowego, które nie jest różnowartościowe to takie:
K(x1,x2,....,xn) = (0,0,....,0)
dla każdego ciągu (x1,x2,...,xn)
1 cze 00:08
Basia: i prawdę mówiąc innego przykładu nie widzę, ale to nie znaczy, że go nie ma
ale wtedy nie jest "na"
1 cze 00:16
dawid: no ok, ale aby udowodnić, że istnieje funkcja odwrotna nie musimy wiedzieć, że funkcja jest
różnowartościowa, prawda ?
1 cze 00:18
BARTEK: Basia idź już spać
1 cze 00:23
Basia: Oczywiście tak, ale wydaje mi się, że to zadanie należy interpretować tak:
jeżeli K jest liniowe i odwracalne to K−1 też jest liniowe
a nad tym czy "na" musi być różnowartościowe jeszcze pomyślę
wydaje mi się, że musi, ale to za mało; spróbuję udowodnić
1 cze 00:34
Basia: albo znaleźć kontrprzykład
1 cze 01:40
dawid: mógłby ktoś to sprawdzić:
wiemy z polecenia, że :
K(x
1,..., x
n) = (y1,..., y
n)
αK(x
1,...,x
n) = (αy
1, ... , αy
n)
K
−1(αy
1, ... , αy
n) = α*(x
1,...,x
n)

Takie pytanie mam odnośnie tego wzoru, czy my nie mieliśmy udowodnić, że ona istenieje ?
Bo to chyba nie jest dobry dowód na istnienie odwrotnej funkcji.
1 cze 19:56
dawid:
1 cze 22:15
ff: twierdzenie o rzędzie:
dim Rn = dim Ker K + dim Im K
ponieważ K jest "na" to: dim Im K = n
n = dim Ker K + n
dim Ker K = 0
czyli K jest różnowartościowe, więc istnieje odwzorowanie odwrotne
2 cze 11:46
dawid: mógłby ktoś sprawdzić to co napisałem o 19:56 ?
2 cze 13:59
ff: w 19:56 zakładasz, że K−1 istnieje − nie dowodzisz tego
K(x)=y
αK(x)=αy
i jeżeli K−1 istnieje, to:
K−1(αy) = αx
(bo K(αx)=αy)
2 cze 14:07
dawid: a czy Basia nie zrobiła tego samego ?
2 cze 16:02
ff: To może od początku:
z tw. o rzędzie: dim Ker K = 0
Ker K = { 0 }, czyli tylko dla x=0 : K(x)= 0
niech x0 ≠ x1
K(x0) − K(x1) = K(x0 − x1) ≠ 0
czyli K jest różnowartościowe, a ponieważ jest jeszcze surjekcją to jest bijekcją i ma
odzworowanie odwrotne K−1
i K−1 jest liniowe:
(K(x0)=y0, K(x1)=y1)
K−1( ay0+y1 ) = K−1( aK(x0)+K(x1) ) = K−1( K(ax0+x1) )
= ax0 + x1 = aK−1(y0) + K−1(y1)
2 cze 16:39
dawid: ok, czyli to jak dam na początek a następnie te dwa dowody − to powinno być ok

?
2 cze 17:26
ff: jakie dwa dowody ?
11:46 + 16:39 to cały dowód,
pozostaje Ci to zrozumieć
2 cze 18:04
dawid: bardziej mi chodziło − to co Basia napisała jest źle

?
oczywiście dziękuję bardzo za pomc
2 cze 18:31
ff: Jest dobrze, ale nic nie udowadnia − Basia podała definicje liniowości( jednorodność +
addytywność ), definicję funkcji odwrotnej i przykłady odwzorowań ( liniowych i nie )
2 cze 18:39
dawid: a więc o to chodziło

a wiesz może jak zrobić jeszcze takie zadanie:
wykaż, że rz AB jest niewiększy niż rz A i rz B (należy użyć odpowiednich prz. liniowych )
rz − rząd
AB − iloczyn
2 cze 18:48
dawid:
2 cze 20:26