matematykaszkolna.pl
przekształcenie liniowe dawid: Trivial mógłbyś zajrzeć emotka ? Wiedząc, że K jest przekształceniem liniowym Rn na Rn. Wykaż, że istnieje f. odwrtona do K oraz wykaż, że jest ona przekształceniem liniowym.
31 maj 22:04
Basia: addytywność: K(x1,...,xn) = (y1,...,yn) K(a1,....,an) = (b1,....,bn) K(x1+a1,....,xn+an) = (y1+b1,....,yn+bn) stąd K−1(y1+b1,...,yn+bn) = (x1+a1,....,xn+an) = (x1,...xn)+(a1,...an) = K−1(y1,...,yn)+K−1(b1,...,bn) tak samo pokazujesz jednorodność
31 maj 22:40
dawid: mogłabyś wytłumaczyć co to jest addytywność ? i skąd wzięły ci się takie napisy ?
31 maj 22:47
Basia: a Ty w ogóle wiesz co to jest przekształcenie liniowe ? przeczytaj definicję http://pl.wikipedia.org/wiki/Przekszta%C5%82cenie_liniowe bo przecież nie będę przepisywać Wiki i funkcja odwrotna ? K(x1,...xn) = (y1,...,yn) i K jest różnowartościowe to K−1(y1,....,yn) = (x1,....xn)
31 maj 22:57
dawid: ehh, znam tylko nie znałem takich pojęć, bo nauczyłem się 1) dodawanie 2) mnożenie tylko nie wiem czy taki dowód starczy funkcji odwrotnej ? a mogłabyś wytłumaczyć słowami co znaczy, że "K jest przekształceniem liniowym Rn na Rn" albo na jakimś przykładzie bo żeby brać się za dowód trzeba zrozumieć polecenie emotka
31 maj 23:18
Basia: przekształcenie z Rn na Rn przyporządkowuje każdemu elementowi Rn czyli ciągowi (x1,x2,....,xn) jakiś element Rn czyli jakiś ciąg (y1,y2,....,yn) gdzie oczywiście x1,x2,...,xn,y1,y2,...,yn∊R na przykład: K(x1,x2,....,xn) = (2x1,2x2,....,2xn) (liniowe) F(x1,x2,...,xn) = (x12,x22,...,xn2) (to nie jest liniowe) G(x1,x2,...,xn) = (x1, 2x2, 3x3,....n*xn) (liniowe) i co sobie tylko wymyślisz każde przekształcenie liniowe K jest różnowartościowe co łatwo udowodnić i można rozważać K−1
31 maj 23:29
dawid: a jak udowodnić, że każde przekształcenie jest różnowartośćiowe ?
31 maj 23:47
Basia: to nieprawda; rozpędziłam się i myślałam o izomorfizmach nie każde przekształcenie liniowe jest izomorfizmem ale odwrócić można każde, najwyżej nie będzie to funkcja najprostszy przykład przekształcenia liniowego, które nie jest różnowartościowe to takie: K(x1,x2,....,xn) = (0,0,....,0) dla każdego ciągu (x1,x2,...,xn)
1 cze 00:08
Basia: i prawdę mówiąc innego przykładu nie widzę, ale to nie znaczy, że go nie ma ale wtedy nie jest "na"
1 cze 00:16
dawid: no ok, ale aby udowodnić, że istnieje funkcja odwrotna nie musimy wiedzieć, że funkcja jest różnowartościowa, prawda ?
1 cze 00:18
BARTEK: Basia idź już spać
1 cze 00:23
Basia: Oczywiście tak, ale wydaje mi się, że to zadanie należy interpretować tak: jeżeli K jest liniowe i odwracalne to K−1 też jest liniowe a nad tym czy "na" musi być różnowartościowe jeszcze pomyślę wydaje mi się, że musi, ale to za mało; spróbuję udowodnić
1 cze 00:34
Basia: albo znaleźć kontrprzykład
1 cze 01:40
dawid: mógłby ktoś to sprawdzić: wiemy z polecenia, że : K(x1,..., xn) = (y1,..., yn) αK(x1,...,xn) = (αy1, ... , αyn) K−1(αy1, ... , αyn) = α*(x1,...,xn) Takie pytanie mam odnośnie tego wzoru, czy my nie mieliśmy udowodnić, że ona istenieje ? Bo to chyba nie jest dobry dowód na istnienie odwrotnej funkcji.
1 cze 19:56
dawid: emotka
1 cze 22:15
ff: twierdzenie o rzędzie: dim Rn = dim Ker K + dim Im K ponieważ K jest "na" to: dim Im K = n n = dim Ker K + n dim Ker K = 0 czyli K jest różnowartościowe, więc istnieje odwzorowanie odwrotne
2 cze 11:46
dawid: mógłby ktoś sprawdzić to co napisałem o 19:56 ?
2 cze 13:59
ff: w 19:56 zakładasz, że K−1 istnieje − nie dowodzisz tego K(x)=y αK(x)=αy i jeżeli K−1 istnieje, to: K−1(αy) = αx (bo K(αx)=αy)
2 cze 14:07
dawid: a czy Basia nie zrobiła tego samego ?
2 cze 16:02
ff: To może od początku: z tw. o rzędzie: dim Ker K = 0 Ker K = { 0 }, czyli tylko dla x=0 : K(x)= 0 niech x0 ≠ x1 K(x0) − K(x1) = K(x0 − x1) ≠ 0 czyli K jest różnowartościowe, a ponieważ jest jeszcze surjekcją to jest bijekcją i ma odzworowanie odwrotne K−1 i K−1 jest liniowe: (K(x0)=y0, K(x1)=y1) K−1( ay0+y1 ) = K−1( aK(x0)+K(x1) ) = K−1( K(ax0+x1) ) = ax0 + x1 = aK−1(y0) + K−1(y1)
2 cze 16:39
dawid: ok, czyli to jak dam na początek a następnie te dwa dowody − to powinno być ok emotka ?
2 cze 17:26
ff: jakie dwa dowody ? 11:46 + 16:39 to cały dowód, pozostaje Ci to zrozumieć emotka
2 cze 18:04
dawid: bardziej mi chodziło − to co Basia napisała jest źle emotka ? oczywiście dziękuję bardzo za pomc emotka
2 cze 18:31
ff: Jest dobrze, ale nic nie udowadnia − Basia podała definicje liniowości( jednorodność + addytywność ), definicję funkcji odwrotnej i przykłady odwzorowań ( liniowych i nie )
2 cze 18:39
dawid: a więc o to chodziło emotka a wiesz może jak zrobić jeszcze takie zadanie: wykaż, że rz AB jest niewiększy niż rz A i rz B (należy użyć odpowiednich prz. liniowych ) rz − rząd AB − iloczyn
2 cze 18:48
dawid: emotka
2 cze 20:26