Szukanie granicy ciągu, problem z metodą.
Serniq: Dzień dobry.
Kilka dni temu zacząłem przerabiać granice ciągu i już natrafiłem na problem.
Zadanie polega na znalezieniu granicy ciągu o wyrazie ogólnym:
Rozwiązanie znalazłem tutaj:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=31&t=12251
Ale mój problem leży gdzie indziej.
Wyrażenie
√n*(n+2) zostaje w jednym z rozwiązań przekształcone:
√n*(n+2)=
√n2*(1+2n)=
√n2*1=n
Jednak jeśli zastosuję to na początku zadania otrzymam:
Co jest wynikiem błędnym.
Moje pytanie brzmi: Dlaczego raz można użyć tego przekształcenia, a raz nie? Szczególnie, że w
przykładach z wielomianami wyciągania przed nawias używa się niemal zawsze. Nie znalazłem
tutaj nigdzie symboli nieoznaczonych (w końcu zawsze zostanie jedynka, a nie ciąg dążący do
zera), więc nie bardzo wiem czego się złapać.
Bardzo proszę o pomoc, zdaje się że sam na nic konstruktywnego nie wpadnę.
31 maj 21:55
Mila:
| n(√1+(2/n)−1) | |
| = |
| n(1+(2/n)−√1+(2/n)) | |
| | (√1+(2/n)−1) | | 1−1 | | 0 | |
= |
| =[ |
| =[ |
| ] |
| | (1+(2/n)−√1+(2/n) | | 1−1 | | 0 | |
31 maj 22:06
Serniq: Dziękuję za odpowiedź, ale niestety dalej mam pewne wątpliwości
Mój tok obliczeń wyglądał tak
| √n*(n+2)−n | | n−n | | 0 | |
| = |
| = |
| |
| n+2−√n*(n+2) | | n+2−n | | 2 | |
Co właściwie zmienia wyciągnięcie n przed nawias, że wynik wychodzi inny?
Bo mój jest oczywiście w jakiś sposób błędny, skoro dochodzę do złej odpowiedzi. Ale dlaczego
pozornie
31 maj 22:21
Serniq: poprawne przekształcenie daje tak tragiczne w skutkach efekty?
Przeprasza za podwójny post, przez przypadek kliknąłem wyślij, zamiast powrót do edycji.
31 maj 22:22
Mila: Masz błędne przekształcenie.
Oto przekształcenia równoważne:
| | n(√1+(2/n)−1) | |
lim n→∞ |
| = |
| | n(1+(2/n)−√1+(2/n)) | |
| | (√1+(2/n)−1) | | 1−1 | |
=lim n→∞ |
| =[ |
| ] |
| | (1+(2/n)−√1+(2/n)) | | 1−1 | |
bo
√1+(2/n)→1 dla a →
∞
zatem nie można tak obliczyc tej granicy.
nie możesz tak napisać, bo
√n2+2n−n≠n−n
31 maj 22:34
Serniq: Chyba zaczynam rozumieć. Dziękuję za pomoc, wracam do zadań. Pozdrawiam.
31 maj 22:41
Mila: 
Powodzenia, jesteś tegorocznym maturzystą.
31 maj 22:42