matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę
Wojtek:
Oblicz całkę Bardzo proszę o pomoc
3
√
x
2
+
6
√
x
∫
x(1+
3
√
x
)
31 maj 21:15
ZKS:
x = t
6
⇒ dx = 6t
5
dt
t
4
+ t
t
3
+ 1
∫
* 6t
5
dt = 6 ∫
dt =
t
6
+ t
8
t
2
+ 1
t
dt
6 ∫ tdt − 6 ∫
dt + 6 ∫
=
t
2
+ 1
t
2
+ 1
3t
2
− 3ln|t
2
+ 1| + 6arctg(t) + C = 3
3
√
x
− 3ln|
3
√
x
+ 1| + 6arctg(
6
√
x
) + C
31 maj 21:32
Wojtek:
dziękuję pięknie
31 maj 22:15