Szereg geometryczny
assdessa: Oblicz:
| 2+√3 | | 2−√3 | |
| − 1 + |
| |
| 2−√3 | | 2+√3 | |
Sprawdzam czy jest to ciąg geometryczny, potem obliczyłem q ale nie jestem pewien wyniku(
Potem przy obliczaniu sumy jestem pogubiony, mógłby mi to ktoś rozpisać?
31 maj 20:16
Basia: podaj może treść zadania, bo nie bardzo rozumiem co właściwie liczysz
| 2+√3 | | 2−√3 | |
| − 1 + |
| = |
| 2−√3 | | 2+√3 | |
| (2+√3)2 + (2−√3)2 | |
| − 1 = |
| (2−√3)(2+√3) | |
| 4+4√3+3+4−4√3+3 | |
| − 1 = |
| 4−3 | |
31 maj 20:27
assdessa: w treści zadania jest tylko Oblicz, ale wynik ma być obliczony za pomocą wzoru:
31 maj 20:29
Basia:
to jest wzór na sumę nieskończoną; były tam ...................
po trzecim wyrazie ?
jeżeli tak to możesz go zastosować
q masz dobrze wyliczone, ale można je uprościć
| | 2−√3 | | (2−√3)2 | |
q = − |
| = − |
| = −(2−√3)2 |
| | 2+√3 | | 4−3 | |
| | 2+√3 | | (2+√3)2 | |
a1 = |
| = |
| = (2+√3)2 |
| | 2−√3 | | 4−1 | |
| 4+2√3+3 | | 7+2√3 | |
| = |
| |
| 1+4−2√3+3 | | 8−2√3 | |
dokończyć już łatwo
31 maj 20:51