Proszę o pomoc kompletnie nie wiem, jak sie za to zabrac..
magda5556: 1.Udowodnic, ze dla dowolnych n,m ∊ N \ {0} mamy Rm ∼ Rn
2. Jakiej mocy jest zbiór F wszystkich funkcji z ℕ do ℕ majacych skonczony
zbiór wartosci? Odpowiedz uzasadnic.
31 maj 19:27
magda5556: Prosiłbym o pomoc
31 maj 19:35
Basia:
ad.a
oba są z całą pewnością nieprzeliczalne (bo już R jest nieprzeliczalny)
więc jeżeli przyjmujemy hipotezę continuum to są równoliczne
natomiast nie mam pojęcia jak odwzorować jeden na drugi w sposób wzajemnie jednoznaczny
ad.b
moim zdaniem nieprzeliczalny
jeżeli |A|=m i |B|=n to mn to mocą zbioru wszystkich funkcji f:B→A
no to już moc zbioru C funkcji f:N→{1,2} jest równa 2ℵ0 = 𝖈
tych funkcji jest co najmniej tyle ile wszystkich podzbiorów N
C⊂D = {F:N→{n1,n2,....nk}; k=1,2,3...}
wynika stąd, że |D|=𝖈
co Ty Godziu sądzisz ?
1 cze 02:57
Basia: w (b) miało być f:N→{0,1}
na pewno mieliście udowodnione, że zbiór wszystkich ciągów zero−jedynkowych jest
nieprzeliczalny
1 cze 03:45
dsds: a co miało byc po tym |D| = ? bo jakis kwadracik tu jest
2 cze 18:05