Długości cięciw AB, BC i CD sa równe, |∠E| = 20°.
a) Oblicz miarę kata ACD.
b) Oblicz długość odcinka AC, jeśli |CE| = 6. Wynik zaokrąglij do części dziesiątych.
1/ Trójkąty równoramienne : ABC, BCD i przystające
trójkąt ADE równoramienny o kącie między ramionami 20o ( z treści zad)
2/ Zauważ kąty wpisane oparte na tych samych łukach
3/ z warunku wpisania czworokąta ABCD w okrąg:
α+x+2α=180o ⇒ (*) 3α+x= 180o
4/ w trójkąt BCE (równoramiennym)
α+x+α+x+20o=180o ⇒ (**) α+x= 80o
rozwiązując układ równań: (*) i (**)
otrzymasz : |∡ ACD|=x= 30o i α=50o
b) w trójkącie ACE z tw. sinusów wiedząc,że γ= 180o−2α= 80o.to |∡CAE|= 130o
|CE|= 6 i sin130o= sin 50o
| |CE| | |AC| | |||
= | ||||
| sin130o | sin20o |
| 6*sin20o | ||
|AC|= | = ......... sin20o =.... , sin50o=... odczytaj z tablic | |
| sin50o |
W ΔBCE:
∡C=∡B=(180−20):2=80β
∡β=2*80=160 jako środkowy oparty na tym samym łuku co wpisany∡B=800
∡y=(180−160):2=100
∡z=(360−80−200):2=40
∡x=80−(z+y)=80−(40+10)=300