Długości przekątnych równoległoboku a długości boków.
belzebubek: Wykaż, że jeśli d1, d2 są długościami przekątnych równoległoboku o bokach długości a, b
i kacie ostrym α=60°, przy czym d1 < d2, to d2 2 − d1 2 = 2ab.
31 maj 18:43
ZKS:
Korzystając z twierdzenia Carnota mamy
d12 = a2 + b2 − 2ab * cos(60o) ⇒ d12 = a2 + b2 − ab
d22 = a2 + b2 − 2ab * cos(120o) ⇒ d22 = a2 + b2 + ab
odejmując stronami otrzymujemy
d12 − d22 = −2ab ⇒ d22 − d12 = 2ab.
31 maj 18:57
Eta:
Pewnie będzie pytanie:
A co to jest twierdzenie Carnota?
31 maj 19:02
ZKS:
31 maj 19:10
bezendu: Więc co to jest to twierdzenie Carnota
31 maj 19:11
Eta:
Tw
cosinusów
31 maj 19:13
ZKS:
Nie wiem tak jakoś napisałem bo fajna nazwa.
31 maj 19:13
bezendu:
31 maj 19:14
31 maj 19:15
bezendu: Twierdzenie cosinusów poznałem dziś rano o 6 przed maturą
31 maj 19:17