Wyznacz wartości parametru m, zbiór B jest okręgiem stycznym do prostej k.
belzebubek: Dany jest zbiór B = {(x, y): x∊R ⋀ y∊R ⋀ x2 + y2 – 2mx – 4y + 4 – 2m = 0} oraz prosta
k: x + y – 2 = 0. Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R), dla których zbiór B jest
okręgiem stycznym do prostej k.
31 maj 18:39
Basia:
wskazówki:
najpierw musisz zadbać o to, żeby to w ogóle był okrąg
mamy
(x−m)2 − m2 + (y−2)2 − 4 +4 − 2m = 0
(x−m)2 + (y−2)2 = m2 + 2m
stąd
m2+2m>0
S(m;2)
odległość S od k musi być równa r=√m2+2m
31 maj 20:19
pigor: ..., np. tak :
B: x
2−2mx+m
2 +y
2−4y+4= m
2+2m ⇔ (x−m)
2+(y−2)
2= m
2+2m i
m2+2m >0 − warunek istnienia okręgu ⇔ m(m+2) >0 ⇔
(*) m<−2 lub m>0, zaś
prosta k: y=2−x ⇒ x
2+(2−x)
2−2mx−4(2−x)+4−2m= 0 ⇔ x
2+4−4x+x
2−2mx−8+4x+4−2m=0 ⇔
2x
2−2mx−2m=0 /:2 ⇔
x2−mx−m)=0 i
Δ=0 − warunek styczności , czyli
Δ=0 ⇔ m
2+4m=0 ⇔ m(m+4)=0 ⇔ m=0 lub m= −4 , a stąd i z (*)
m=4 spełnia warunki
zadania...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
II sposób, z równania odległości środka okręgu (m, 2) od danej prostej k : x+y=2=0
| |m+2−2| | |
| = √m2+2m , ale to może spróbuj sam . .... |
| √2 | |
31 maj 20:52
belzebubek: bardzo dziękuję! wreszcie to zrozumiałam
31 maj 21:53