matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jaką wysokość ma wieżowiec?
syla:
Z okna znajdującego się na wysokości h zmierzono dwa kąty α i β (rysunek) jaką wysokość ma wieżowiec?
31 maj 18:23
Mila:
d − odległość między blokami ( w poziomie)
h
tgβ=
d
d*tgβ=h
h
d=
tgβ
x
tgα=
d
x=d*tgα
h
x=
*tgα
tgβ
H=h+x
h
H=h+
*tgα
tgβ
tgα
H=h(1+
)
tgβ
31 maj 21:30