Udowodnij, że ... (silnia)
Belzebubek: Udowodnij, że 01! + 12! + 23! + ...+ n−1n!= 1− 1n!
D należy do N+
31 maj 18:19
Krzysiek: L=∑k=1n(k−1)/k!=∑k=1n(1/(k−1)!−1/k!)
rozpisz tą sumę i poskracaj co się da.
31 maj 18:28
Belzebubek: Nadal nie bardzo wiem jak to rozgryzc
31 maj 18:33
Basia:
no to masz
..............................
| n−2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| (n−1)! | | (n−2)! | | (n−1)! | |
widzisz co się będzie działo jak to będziesz teraz dodawać ?
a jeżeli wolisz możesz przeprowadzić dowód indukcyjny
31 maj 22:29