31 maj 17:29
chce_zrozumiec: No dobrze, ale mógłbyś jeszcze wytłumaczyć, w jaki sposob wyliczyć miarę tego kąta?
31 maj 20:04
Basia: zmień nick, albo zostaniesz zablokowany
31 maj 20:22
Mila:

Zadanie 1 a)
Prosta CD to styczna, jest prostopadła do promienia w punkcie styczności.
∡DCB=α to kąt między styczną a cięciwą CB i jest równy kątowi wpisanemu opartemu na tej
cięciwie (β)
α=32
0
na pewno miałaś na lekcji dowód, jeśli nie to zobacz pod adresem, który podam , gdy znajdę.
Kąt α nazywa się często jako kąt dopisany.
31 maj 20:41
Mila:

Zadanie 3a)
Kąt CAB jest prosty jako wpisany w okrąg, oparty na średnicy⇒
∡CBA=90−50=40
0
ΔAOB −Δrównoramienny⇒
∡OAB=40
0
α=180−(40+40)=100
β=180−100=80
0
∡ABD −jest prosty jako wpisany w okrąg, oparty na średnicy⇒
γ=90−40=50
( możesz też zauważyć, że ∡ABD i ∡BCD to kąty wpisane oparte na tym samym łuku, są równe)
31 maj 20:57
Mila:

zadanie 4 a)
ΔAOB − Δ równoboczny o boku r⇒
γ=60
0
α=β jako kąty wpisane oparte na tym samym łuku,
Kąty te są oparte na tym samym łuku co kąt środkowy γ
α=β=30
0
31 maj 21:06
Mila: ?
1 cze 17:42