kąt 105^0
bezradna: mam podany jeden bok i dwa katy i musze obliczyć pozostałe boki. Niby proste − korzystam z
twierdzenia sinusów i juz

tyle że trzeci kąt wychodzi mi 105
0 i tu sie zacinam ,nie wiem
co dalej? niby można ze wzorów redukcyjnych ,ale nic mi z tego nie wychodzi. Proszę o jakąs
podpowiedź
31 maj 15:34
5-latek : No to napisz jakie masz miary bokow i katow .
31 maj 15:39
bezradna: Ab=12,α=30,β=45
31 maj 15:40
pigor: ..., może to co pomoże dalej z tw. sinusów
np.
sin105o= sin(60
o+45
o)= sin60
ocos45
o+sin45
ocos60
o=
=
12√3*
12√2+
12√2*
12=
14√2(√3+1)...
31 maj 16:09
Eta:

Z własności trójkątów o kątach 45
o, 45
o, 90
o i 30
o, 60
o, 90
o
|AC|= 2x , |BC|=x
√2 , |AD|= x
√3 , DB|= x , x>0
| | 12 | |
zatem: x√3+x= 12 ⇒ x(√3+1)=12 ⇒ x= |
| = 6(√3−1) |
| | √3+1 | |
|AC|=2x=.........
|BC|= x
√2=..........
dokończ ......
31 maj 16:14
pigor: ... , oczywiście spróbuj też z tw. sinusów i kto wie

, czy nie będzie ci łatwiej . ..
31 maj 16:40