Kombinatoryka
Marcin: Ze zbioru 0,1,2,3,4losujemy po kolei dwie cyfry…
a) Bez zwracania
b) Ze zwracaniem
Ile różnych liczb możemy uzyskać?
a) 4*4=16
b) 4*5=20
A w odpowiedziach wyniki to : 12 i 16.
Może ktoś to objaśnić?
31 maj 14:43
tn: 0,1,2,3,4
Jest 5 liczb.
Ile można otrzymać liczb ? Kolejność ma znaczenie, bo przecież 56 ≠ 65.
Zero nie może być wylosowane jako pierwsze ! Nie ma przecież liczby 05, ale 50 już jest.
Losujmy ze zbioru bez zera: {1,2,3,4}
Pierwszą na 4 sposoby, drugą na 3 −> 4*3 = 12
12
13
14
21
23
24
31
32
34
41
42
43
10
20
30
40
W podpunkcie a) wychodzi rzeczywiście 16. Nie wiem skad możliwe jest 12.
w podpunkcie b) zaś dodajemy:
11
22
33
44
Wychodzi 20. Twoje odpowiedzi nie wydają się być złe.
31 maj 19:30
Marcin: "Pierwszą na 4 sposoby, drugą na 3 −> 4*3 = 12"
Drugą też na 4, bo zero się "odblokowało".
Dzięki wielkie za takie rozpisanie ! Pozdrawiam
31 maj 19:38