trójkąt
czaaary:

Dany jest trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych długości 18 i 24 . Punkt P należy do
przeciwprostokątnej , a odcinki PQ i PR są równoległe do odpowiednich przyprostokątnych (
rysunek ) Wiedząc że trójkąty ARP i PQB są przystające wskaż pole prostokąta PQCR .
PROSZĘ o wyjaśnienie tego zadania jak policzyć .
odp wynosi 108
31 maj 13:13
aniabb: 24−b=b ⇒b=12
18−a=a ⇒ a=9
Pole = ab = 9•18=162
31 maj 13:19
czaaary: W odpowiedzi jednak jest 108 pole
31 maj 13:22
aniabb: skoro są przystające to znaczy że są równe, więc są o połowę mniejsze niż ABC
31 maj 13:26
aniabb: a bo ja tak mnożę

9•12=108
31 maj 13:34
aniabb: tzn. mnożę dobrze.. nie czytam co podstawiam
31 maj 13:35