trójkąty
roxx:

Tales z Miletu zmierzył odległość okrętu (punkt E) od brzegu (prosta AC) prowadząc linie tak
jak na rysunku .
a) uzasadnij ze jesli |AB|=|BC| to |AE|=|CD|
b) oblicz |AE| jesli |BD|=500 m, |AC|=600m i |AB|=|BC|
kropka to kąt prosty
31 maj 12:46
5-latek : A sa to trojkaty przystajace ?. jesli tak to na podstawie jakiej cechy .
teraz pytanie . jakie to sa trojkaty przystajace ? teraz juz bedzie latwo.
31 maj 13:01
roxx: Cecha BKB ?
31 maj 13:18
roxx: pomoże ktoś jeszcze ?
31 maj 13:57
aniabb: cecha KBK więc są przystające więc AE=CD
BC=1/2 AC =300
3002+x2=5002
więc CD=400m=AE
31 maj 14:17
5-latek : Ania juz rozwiazala. TO dobrze bo ja musialem pilnie wyjsc.
31 maj 14:34