geometria analityczna
olka : Dane są 3 wierzchołki kwadratu ABCD: A(1;−3), B(7;−1), C(5;5). Punkt E jest środkiem boku BC.
a) wyznacz równanie prostej l przechodzacej przez punkt D i prostopadłej do prostej AE. b)
oblicz odległość punktu E od prostej l.
31 maj 10:31
aniabb:

E(6;2)
prosta AE: y=x−4
prosta l : y=−x+2
odległość E od l : d=3
√2
31 maj 11:38
olka : jak obliczyc wspolrzedne punktu E, nie rysujac ukladu wspolrzednych?
2 cze 20:51
Mila:
B(7;−1), C(5;5)
E =(x
s,y
s)
2 cze 21:33
5-latek : Nawet najprostsze zadanie z geometrii i geometrii analitycznej zawsze zaczynaj od rysunku.
Prawidlowo wykonany bardzo ulatwia rozwiazywanie zadan.
2 cze 22:22