Oblicz długość trzeciego boku tego trójkąta.
wajdzik: | | 2 | |
Dane są długości dwóch boków trójkąta m i n oraz jego pole P= |
| mn. |
| | 5 | |
Oblicz długość trzeciego boku tego trójkąta.
Nie za bardzo mam pomysł jak rozpocząć to zadanie
31 maj 10:14
Piotr: Hmm Skorzystaj z faktu, że P=1/2 mnsinα
Wylicz sinα, potem cosα a nastepnie z twierdzenia kosinusów wylicz trzeci bok
31 maj 10:26
wajdzik: zabieram się do pracy
31 maj 10:27
Piotr: Napisz później czy wszystko się zgadza
31 maj 10:30
31 maj 10:31
Piotr: Tak

, teraz z jedynki trygonometrycznej
31 maj 10:32
wajdzik: sin
2α+cos
2α=1
cos
2α=..
idę do lekarza, wrócę za jakieś 30−40 minut i dokończę
31 maj 10:40
wajdzik: sin
2α+cos
2α=1
zgadza się
31 maj 13:03
wajdzik:
31 maj 13:22
wajdzik: I co dalej bo nie ogarniam lekko.
31 maj 13:22
Saizou :

| 2 | | 1 | | 1 | |
| mn= |
| *mn*sinx / |
| |
| 5 | | 2 | | mn | |
i z tw. cosinusów
a
2=m
2+n
2−2mn*cosx i trzeba rozpatrzeć 2 przypadki
31 maj 13:28
31 maj 13:31
wajdzik: dzieki
2 cze 14:47