jak policzyć pochodną po y
maniek: jak policzyć pochodną po "y" i po "x"
31 maj 09:39
wredulus_pospolitus:
a jakbyś policzył pochodną po 'x' z
| x | |
|  policzyłeś ... to teraz zamiast π wstawiasz y w wyniku |
| 2√π | |
| | π | |
analogicznie |
| liczysz po 'y' i w wyniku zamiast π wstawiasz x |
| | 2√y | |
innymi słowy ... pochodne cząstkowe (pochodna po x lub y) to liczenie pochodnej po danej
zmiennej przyjmując że wszystkie inne są STAŁE

i traktuje się je jak stałe przy liczeniu
pochodnej funkcji jednej zmiennej
31 maj 09:41
wredulus_pospolitus:
przykład:
f(x,y) = x+ x*y + y
f'x = 1 + 1*y + 0
f'y = 0 + x*1 + 1
31 maj 09:42
maniek: czyli ten przykład liczę z tego wzoru
31 maj 09:53
wredulus_pospolitus:
tak
31 maj 09:58
wredulus_pospolitus:
napisz nam tutaj co Ci wyszło (wraz z obliczeniami)
31 maj 09:59
maniek: tylko się nie śmiejcie jak będzie coś nie tak
| | (x)'*2√y−x(2√y)' | | 2x√y | | x√y | |
fx'= |
| = |
| = |
| |
| | (2√y)2 | | 4y | | 2y | |
31 maj 10:18
wredulus_pospolitus:
no ale to skróć ten
√y z y

źle

x'*2
√y = 1*2
√y = 2
√y
x*(2
√y)' = x*
0 = 0
31 maj 10:44
wredulus_pospolitus:
po 'y' jeszcze gorzej
31 maj 10:45
31 maj 10:55
wredulus_pospolitus:
| | x | | 1 | | x | |
f(x,y) = |
| ( |
| ) = |
| *(y−1/2) |
| | 2 | | √y | | 2 | |
| | x | | x | | 1 | | x | |
f'y = |
| *(y−1/2)'y = |
| *(− |
| )*y−3/2 = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 √y3 | |
31 maj 11:13
maniek: dzięki za pomoc
31 maj 11:32
aniabb: bo nie liczysz ze wzoru na dzielenie skoro w mianowniku był y jako stała

analogicznie po y gdy x był jako stała
31 maj 11:33
wredulus_pospolitus:
można ze wzoru na dzielenie ... ale trzeba pamiętać że (y)'x = 0
31 maj 11:41