sigma - działanie
alaaa: Zapomniałam już, w jakim celu zmienia się u góry sigmy n na n−1.
W takim przykładzie można zauważyć, że u góry sigmy zmieniło się z n na n−1
| | (n−1)! | |
np ∑nk=1 |
| pk−1qn−k = |
| | (k−1)!(n−k)! | |
| | (n−1)! | |
= np ∑n−1k=1 |
| pkqn−1−k |
| | k!(n−1−k)! | |
Możecie też pokazać to na innych przykładach, tak, żebym mogła zrozumieć.
Będę ogromnie wdzięczna za wyjaśnienie.
30 maj 21:55
alaaa: Błąd się wkradł, tam gdzie jest sigma z n−1, zamiast k=1 ma być k=0
30 maj 21:56
alaaa:
30 maj 22:15
Trivial: Takie przekształcenie robi się tylko po to, żeby uprościć wzór pod znakiem sumy albo ułatwić
zauważenie kolejnych przekształceń (np. skrócenie się pewnych elementów dwóch sum).
Oto przykład:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑k=3n |
| − ∑k=1n |
| = ∑k=1n−2 |
| − ∑k=1n |
| = |
| | k−2 | | k | | k | | k | |
30 maj 22:20
ff: zamiana indeksów
w jakim celu w tym przypadku − pewnie dążysz do symbolu dwumianu
(dowód incukcyjny dla (x+y)n = ... ?)
ogólnie, żeby doprowadzić do jakiejś postaci (np. aby sumowanie zaczynało się od 1)
dla uproszczenia obliczeń, zapisu, przekształceń
∑k=13 k = 1 + 2 + 3 (jeden(składnik sumy) ma indeks 1, 2 ma indeks 2, 3 ma indeks 3)
∑k=02 (k+1) = 1 + 2 + 3 (jeden(składnik sumy) ma indeks 0, 2 ma indeks 1, 3 ma indeks 2)
indeksowanie nie wpływa na wynik
∑k=ab f(k) = ∑k=a+cb+c f(k−c)
30 maj 22:25
alaaa: Bardzo wam dziękuję

Dzięki wam już rozumiem

Dobrze, że mogłam od razu kogoś zapytać
30 maj 22:39