Pytanie
Równina: Dlaczego x∊∅
30 maj 21:30
aza:
Dlatego,że jesteś na
równinie
30 maj 21:32
Równina: co?
30 maj 21:34
Vizer:
Też nie wiem dlaczego

Za taki zapis w liceum dostawałem banię na 3 kratki

A tak w ogóle witam wszystkich w tym "pogodnym" dniu
30 maj 21:34
Równina: Witaj Vizer

Musi chyba być jakieś wytłumaczenie
30 maj 21:37
Ajtek:
Nie wiem dlaczego x∊∅.
Cześć
Vizer 
.
30 maj 21:39
Mateusz:
Dlaczego? Bo mu mieszkanie ograbili biednemu "iksikowi" i tak pusto ma
30 maj 21:39
aza:

dla
Mateusza
30 maj 21:41
Równina: Tylko, ja rozumiem zbiór pusty, że nie ma nic w nim

a tu x∊∅
30 maj 21:42
Ajtek:
x∊∅ ⇒ żaden x nie spełnia warunków zadania.
30 maj 21:44
Mateusz:

dla Ety

Równina no tak zwykło sie pisac w podręcznikach do matematyki nauczyciele tez tak piszą dla
mnie moze i za bardzo to sensu nie ma ale specjalistą z teorii zbiorów to nie jestem
30 maj 21:45
Równina: Może jakiś pomysł jeszcze?
30 maj 21:47
Ajtek:
Innymi słowy brak rozwiązań.
30 maj 21:48
Równina: Ajtek, mógłbyś bardziej rozwinąć swoją myśl?
30 maj 21:49
Równina: chodziło mi o tą z 21:44, aha czyli brak rozwiązań
a można "∊" rozumieć inaczej niż "należy"
30 maj 21:51
aza:
x∊∅ −−− oznacza brak rozwiązań!
30 maj 21:52
Ajtek:
Co tu rozwijać, zadanie nie ma rozwiązania. Żadna zmienna nie spełnia warunków zadania i tyle.
Np. |x|<−1 ⇒ x∊∅
30 maj 21:52
Mateusz:
jesli chodzi o symbol euro to oznacz on w matematyce "nalezy do"
30 maj 21:55
Równina: przepraszam, tak "należy do"
30 maj 21:56
Trivial:
Symbol ∅ oznacza zbiór pusty, który jest (uwaga!)
pusty. Zapis x∊∅ oznacza, że x jest
elementem zbioru pustego, który nie ma żadnego elementu, zatem za x nie można niczego
podstawić.
30 maj 21:57
Równina: Chyba tylko na wiarę przyjmę:
" że x jest elementem zbioru pustego, który nie ma żadnego elementu, "
Mam za małą wyobraźnię matematyczną
30 maj 22:02
Trivial:
Zapis x∊A oznacza raczej: x może być dowolnym elementem A. Skoro A = ∅, za x nie można niczego
podstawić.
30 maj 22:13
Mila:
Równina , masz rację, ten zapis jest bez sensu, ale ciągle funkcjonuje i należy go wtedy
rozumieć, tak jak pisze, Ajtek i Aza.
Ja piszę − brak rozwiązań, ale jeśli w odpowiedzi pisze x∊∅, to właśnie oznacza brak rozwiązań.
30 maj 22:30
Eta:
30 maj 22:31
Ajtek:
Witaj
Mila 
.
30 maj 22:32
Mila:
Witam wszystkich ciepło i pogodnie
30 maj 22:33
Ajtek:
Bardziej obrazowo.
Masz plecak. Plecak jest pusty, jest w nim tylko powietrze. Nie jesteś magikiem jak np. David
Coeperfield, nie znasz sie na "magii" w ogóle. Czy możesz z tego plecaka wyjąć, dajmy na to
kamień.
30 maj 22:39
Równina: Nie, nie mogę
30 maj 22:42
Równina: A takie trochę inne pytanie: czy na jakimś poziomie edukacji tłumaczą dlaczego tak jest?
30 maj 22:44
Równina: Bo z tego co pamiętam to na lekcji nie było tłumaczone
30 maj 22:45
Ajtek:
Jest tłumaczone. Na której lekcji... nie pamietam.
30 maj 22:48
Trivial:
Zapis x∊∅ istnieje z prostego powodu: upraszcza życie.

Weźmy np. zbiór:
A = { (x,y) | x∊X ∧ y∊Y }
Powiedzmy, że X = {1,2,3}, ale Y = ∅. Podstawiając mamy:
A = { (x,y) | x∊{1,2,3} ∧ y∊∅ } = ∅
Jeśli nie byłoby zapisu y∊∅ musielibyśmy rozbijać każdy taki zapis na milion przypadków kiedy
zbiory X,Y są puste.
30 maj 23:28
asdf:
A = { x: x ∊ R ∧ x2 − 4 = 0 }
A jest zbiorem takich x, że x należy do rzeczywistych i x2−4 = 0
rozwiązując to równanie masz:
x2−4 = 0
x2 = 4
x = 2 lub x = −2
można więc zapisać, że zbiorem A są elementy {−2,2},
moc tego zbioru, czyli ilość elemnetów w nim się znajdujących to |A| = 2 (bo 2 rozwiązania)
teraz kolejne zbiór:
B = { x: x ∊ R ∧ x2 + 9 = 0 }
B jest zbiorem takich x, że x należy do rzeczywistych i x2+9 = 0
rozwiązanie:
x2+9 = 0
x2=−9
brak rozwiązań, czyli:
A = ∅
moc tego zbioru, czyli ilość elementów w nim się znajdujących to |A| = 0 (brak, 0, nic...)
|A| = 0
można więc zapisać, że A = ∅, czyli x ∊ ∅
30 maj 23:56
asdf: co do pierwszego:
x = 2, x = −2, czyli
A = {−2,2}, czyli x ∊ {−2,2}
drugi:
brak rozwiązań
A = ∅, czyli x ∊ ∅
30 maj 23:57
Równina: Dziękuję wszystkim

Rozjaśniło mi się dlaczego tak jest
31 maj 12:06