zadania
aza: Zadania dla
bezendu i
Saizou ( coby się nie nudzili
1/ Wykaż ,że jeżeli a>2 i b<4 to
b+2a >U{ab}{2+4
2/ wykaż,że jeżeli x>m , to wyrażenie:
W= x
3+5x−mx
2−5m przyjmuje tylko wartości dodatnie w zbiorze R
3/ Wykaż,że jedynym rozwiązaniem równania:
x
2+y
2−12x+2y+37=0 jest para liczb (6, −1)
4/ wykaż ,że w pięciokącie foremnym o boku
a
długość przekątnej
d jest równa:
5/ W trójkącie prostokątnym ABC z punktu P należącego do przeciwprostokątnej BC
poprowadzono odcinki PD i PE prostopadłe odpowiednio
do przyprostokątnych AC i AB
Wykaż,że
30 maj 21:30
aza:
Poprawiam zad 1/
30 maj 21:31
Saizou : Eto jak ty o nas dbasz

1)
Zał : a>2 i b<4
| | ab | |
Teza: b+2a> |
| i pytanie czy w mianowniku ma być 2+4 ? |
| | 2+4 | |
30 maj 21:32
Ajtek:
Witaj
Eta 
.
Ciekawe zdanka, 3 zrobiłem w pamięci

.
30 maj 21:33
Ajtek:
Cześć
Saizou 
.
30 maj 21:33
bezendu: Saizou zadanie 3 nie tykać
30 maj 21:35
Saizou : a 3 jest fajne
30 maj 21:36
Ajtek:
Cześć
bezendu 
.
30 maj 21:37
bezendu:
x2+y2−12x+2y+37=0
x2−12x +36−36 +y2+2y +1−1 +37=0
(x−6)2 −36 + (y+1)2 −1 +37=0
(x−6)2+(y+1)2=0
x=6 y=−1
C.N.D
30 maj 21:37
bezendu: Witaj Ajtek
30 maj 21:38
aza:
Mogę Wam napisać jeszcze więcej ...... zadań, oczywiście
30 maj 21:38
Godzio:
Uzupełnienie do 4 dla ciekawskich:
30 maj 21:38
aza:
@
bezendu ( co to za punkt?
30 maj 21:38
Vizer:
bezendu brakuje uargumentowania jeszcze dlaczego tylko te rozwiązania spełniają to
równanie
30 maj 21:39
aza:
złotko....
Godzio
30 maj 21:40
Ajtek:
Cześć
Godzio 
.
30 maj 21:40
bezendu: zadanie 3
promień wynosi 0 a równanie okręgu (6,−1) czyli okrąg nie ma promienia tylko środek
teraz może być ?
30 maj 21:43
Godzio:
Cześć
Eta, kiedyś dałaś mi w nieco innej formie to zadanie
30 maj 21:45
bezendu: Czy teraz zadanie 3 się zgada ? bo nie wiem czy brać się za następne czy to poprawiać ?
30 maj 21:47
Saizou : ten środek to po prostu punkt
30 maj 21:49
aza:
6/ W trapezie o podstawach a>b , suma miar kątów ostrych jest równa 90
o .
Wykaż,że odcinek łączący środki podstaw trapezu ma długość
30 maj 21:50
Vizer: Nie jest to równanie okręgu, bo promień musi być
dodatni, co to za okrąg o promieniu 0
30 maj 21:50
aza:
To równanie nie przedstawia okręgu , tylko punkt S
30 maj 21:51
Vizer:
Odpowiednim wyjaśnieniem na to jest to, że jest to suma kwadratów dwóch jakichś liczb, które by
były równe zero, to każda z nich musi być równa 0
30 maj 21:53
Eta:
30 maj 21:54
bezendu:
ab+8<2b+4a
ab−2b<4a−8
b(a−2)<4(a−2)
b(a−2)−4(a−2)<0
(a−2)(b−4)<0
C.N.D
30 maj 21:54
Vizer:
Przepraszam
Eta za napisanie rozwiązania, już nie będę
30 maj 21:54
pigor: .., nie musisz nic wiedzieć o równaniu okręgu, wystarczy tylko
znajomość wzorów skróconego mnożenia , bo np. tak :
x2+y2−12x+2y+37=0 ⇔ x
2−12x+36+y
2+2y+1=0 ⇔ (x−6)
2+(y+1)
2=0 ⇔
⇔ x−6=0 i y+1=0 ⇔ x=6 i y=−1 ⇔
(x,y)=(6,−1) . ...
30 maj 21:55
Vizer:
Zawsze mnie zastanawiało to dlaczego
pigor zawsze pisze wielokropek na początku i na końcu
swojej wypowiedzi

To chyba tylko tak z nawyku jakiegoś, nie

?
30 maj 21:56
Eta:
Zadanie dla
pigora ( bo się "pali" do rozwiazań

Oblicz dokładną wartość
cos36o =.......
30 maj 21:57
Vizer:
I sobie nagrabił u
Ety
Dobrze, że ja przeprosiłem

30 maj 21:58
Eta:
......"no to tak".......i jeszcze dodaje
30 maj 21:58
Ajtek:
Witaj
pigor 
.
Wg mnie zapis
pigora, czyli na początku ... i na końcu, odpowiada zapisowi odpowiednio: na
początku (...) i na końcu (...) wtrącenie swojego zdania do problemu.
30 maj 21:59
bezendu: zadanie 1 czeka do sprawdzenia
30 maj 21:59
Eta:
w zad1/ brak w zakończeniu komentarza !
30 maj 22:00
Vizer:
bezendu nic nie udowodniłeś
30 maj 22:01
Saizou : to ja się wezmę za zadanie 2 choć będzie ciężko bo dzisiaj 30 km na rowerku
30 maj 22:02
Eta:
"tyz prowda".........
30 maj 22:02
bezendu:
zaraz dopiszę jakiś komentarz stosowny
30 maj 22:03
Eta:
No
30 maj 22:03
Ajtek:
Saizou przecież nie pedałowałeś głową, tylko nogami

. Nogi do matmy nie są potrzebne,
sama głowa i sprawna ręka wystarczą

.
30 maj 22:03
pigor: jak już tak się zapaliłaś, to rozwiąż sobie
Eta np. równanie :
cos 36
o= sin54
o2 ⇔
cos2α= sin3α , gdzie
α=18o, bo mnie się nie chce. ...
30 maj 22:04
bezendu:
a>2 i b<4
a−2>0 b−4<0
więc teraz ta nierówność na pewno zachodzi
30 maj 22:05
30 maj 22:06
bezendu:
Zadanie 6 <pyta się> ten trapez nie może być prostokątny ?
30 maj 22:08
Saizou : zad. 2
W= x3+5x−mx2−5m
x3−mx2+5x−5m=
x2(x−m)+5(x−m)=
(x2+5)(x−m)
x2+5 zawsze przyjmuje wartości dodatnie
x−m , gdy x>m też przyjmuje wartości dodatnie
zatem ich iloczyn przyjmuje tylko wartości dodatnie
30 maj 22:08
Vizer:
Już dobrze, ale można było też podzielić przez (a − 2), wiedząc że jest to wyrażenie dodatnie i
doszedłbyś do b < 4 co jest prawdą dla naszego założenia.
30 maj 22:09
bezendu: Saizou żebym nie był samolubny zostawiam Ci zadanie 4,5
30 maj 22:09
Saizou : 4 zadanko jest prosto z tw. cosinusów zrobić
30 maj 22:10
Eta:
@[bezendu]] ......... nie osłabiaj mnie....... tym trapezem prostokątnym ?
30 maj 22:10
bezendu:
dobra już wiem chyba jak zrobić to zadanie 6
30 maj 22:11
Eta:
@
Saizou proste? .......... to podaj rozwiązanie
30 maj 22:12
pigor: ..., (ten początek i koniec − tak − to mój ślad)
a co do zadania 1 − i już znikam,aby się nie zapalić − np. tak :
a>2 i b<4 ⇔ a−2>0 i 4−b>0 ⇒ (a−2)(4−b) >0 ⇔ 4a−ab−8+2b >0 /:2 ⇔
⇔ 2a−
12ab−4+b >0 ⇔
b+2a > 12ab+4 c.n.w. . ...
30 maj 22:12
Eta:
i
30 maj 22:12
Saizou : właśnie sobie uświadomiłem że cos108 nie jest tak proso obliczyć
30 maj 22:15
Eta:
Acha? .........
30 maj 22:20
bezendu:

odcinek |AB| to podstawa a
odcinek |CD| to podstawa b zgodnie z założenia a>b
K to punkt środka odcinka |DC| a punkt M to środek odcinka |AB|
F środek odcinków |DB| i |AC|
zaraz dopisze resztę jak to do tej pory jest ok ?
30 maj 22:21
Eta:
Działaj dalej i zaznacz kąty ostre !( może Ci się rozjaśni ?
30 maj 22:23
pigor: ..., skorzystaj np. z mojego postu z godz. 22
04
i tego, że
cos108o= cos(90
o+18
o)=
−sin18o . ...
30 maj 22:23
Eta:
Echh
pigor
30 maj 22:24
Saizou : Eta nie masz po co kiwać, bo wzory redukcyjne od razu zastosowałem
30 maj 22:26
Ajtek:
Cos kiedyś
Godzio mnie podpuścił z dowodem na cos36
o chyba. Poszukaj na forum

, jakiś
rok temu mniej więcej.
30 maj 22:29
Eta:
Następny
litościwy ........
30 maj 22:30
Ajtek:
Eta, że ja
30 maj 22:31
JAPON1A: cos 36 przez trojkat równoramienny sie liczy, tak ?
30 maj 22:31
Eta:
A kto? ...... jasne,że Ty
30 maj 22:32
Eta:
@
Japonka .... też tak można
30 maj 22:33
Ajtek:
Eta, łapka wysunięta do dostania liniałem gotowa

.
30 maj 22:33
bezendu:

α+β=90
z tego mam że odcinek środka |KM| jest równoległy do |BC| ale dalej nie wiem jak ?
30 maj 22:41
bezendu: nie środek tylko odcinek KM jest równoległy do odcinak CB
30 maj 22:42
bezendu: Dobra ja już dziś odpuszczam ale mam taką prośbę gównie do Saizou nie wstawiaj swojego
rozwiązani do zadania 4, 5 i 6

poczekaj do jutra i jak @Eta możesz to daj jeszcze jakieś
zadanka, żeby jutro można było po południu zrobić

Dziękuje za uwagę i dobranoc
30 maj 22:49
Ajtek:
Spokojnej nocki
Bezendu 
.
Taż cos wrzucę, jak znajdę zbiorek
30 maj 22:52
Eta:
Na razie odpocznij ( jutro coś wrz
ucę

Dobranoc
30 maj 23:02
bezendu: Jeszcze jurto wrzucę po południu zadanka z matury roz

oczywiście do sprawdzenia czy dobrze
zrobiłem
30 maj 23:03
Eta:
ok
30 maj 23:03
Saizou : wpadłem na pomysł jak robić zadanie o pięciokącie bez wyliczania funkcji trygonometrycznych
31 maj 08:25
Saizou :

zauważam że na czworokącie BCDE można opisać okrąg, zatem z tw. Ptolemeusza otrzymam
a
2+ad=d
2 d>a>0
a
2+ad−d
2=0 /a
2
| | d | | d | | d | |
−( |
| )2+ |
| +1=0 |
| =t t>0 |
| | a | | a | | a | |
−t
2+t+1=0
Δ=1+4=5
√Δ=
√5
| | −1+√5 | |
t2= |
| sprzeczność bo t2<0 |
| | −2 | |
31 maj 12:09
bezendu:

(5−2)*180=3*180=540:5=108
d
2=a
2+a
2−2*a*acos108
a
2+a
2+2a
2cos(180−72)
a
2+a
2+2a
2cos72
o
2a
2+2a
2cos72
o
2a
2(1+0,3090)
d
2=2,618a
2
d=a
√2,618=1,618
C.N.D
31 maj 13:02
Saizou : a czemu używałeś wartości przybliżonej?
wypadało by podać dokładną wartość

dlatego ja zrezygnowałem z tw. cosinusów
31 maj 13:04
bezendu:
wartość dokładną

jak chcesz to możesz się pobawić w wartość dokładną

masz zadanie 5 ?
31 maj 13:06
Saizou : nie ale wyczuwam podobieństwo trójkątów
31 maj 13:07
Saizou :

ΔCDP~ΔBEP
ab=xy / obustronnie dodaję bx+ya+xy
bx+xy+ya+xy=ab+ya+bx+xy
x(b+y)+y(a+x)=a(b+y)+x(b+y)
| | 1 | |
x(b+y)+y(a+x)=(b+y)(a+x) /* |
| |
| | (a+x)(b+y) | |
| x(b+y)+y(a+x) | |
| =1 |
| (a+x)(b+y) | |
cnu
31 maj 13:15
Eta:
2 sposób
| | 1 | | 1 | |
P(APC) = |
| |AC|*|PE| i P(ABP)= |
| |AB|*|PD| |
| | 2 | | 2 | |
P(APC)+P(ABP)= P(ABC)
to: |AC|*|PE|+|AB|*|PD| = |AB|*|AC| /: |AB|*|AC| ≠0
c.n.u
31 maj 15:49
5-latek : | | 1 | |
bezendu cos 72stopni = |
| (√5−1) |
| | 4 | |
| | 1 | |
sin72 stopni= |
| (√10+2√5) |
| | 4 | |
tg72stopni =
√5+2√5)
| | 1 | |
cos36 stopni = |
| ( √5+1)  |
| | 4 | |
31 maj 17:49