obliczyc wyznacznik macierzy
gościu: Jak obliczyc wyznacznik takiej macierzy?
1 0 0 0 −1
2 1 0 0 1
A= 0 −1 0 0 2
0 0 3 −1 0
0 0 1 0 1
30 maj 21:20
Godzio:
Rozwinięcie Laplace'a
1 0 0 0 −1
2 1 0 0 1
0 −1 0 0 2
0 0 3 −1 0
0 0 1 0 1
(−1) *
1 0 0 −1
2 1 0 1
0 −1 0 2
0 0 1 1
=
(−1) * (−1)*1*
1 0 −1
2 1 1
0 −1 2
=
1 0 −1
2 1 1
0 −1 2
A to już możesz sobie policzyć
30 maj 21:44
Trivial:
Taki wyznacznik można policzyć szybko z definicji.
Definicja mówi, że wyznacznik jest sumą iloczynów elementów wybieranych tak żeby z każdej
kolumny i wiersza wziąć tylko jeden element. Każdy taki iloczyn mnożymy przez znak
odpowiadającej permutacji tych elementów.
Wybieramy:
1 0 0 0 −1
2 1 0 0 1
0 −1 0 0 2 (−)
0 0 3 −1 0
0 0 1 0 1
1 0 0 0 −1
2 1 0 0 1
0 −1 0 0 2 (−)
0 0 3 −1 0
0 0 1 0 1
1 0 0 0 −1
2 1 0 0 1
0 −1 0 0 2 (+)
0 0 3 −1 0
0 0 1 0 1
Pozostałe wybory iloczynów mają wartość zero.
detA = −(−2) − (−2) + 1 = 5
30 maj 22:11