Oblicz średnia predkość trasy
maciek: Wtiam, mam problem z prostym zadaniem. otoz nie moge ogarnac jak obliczyc srednia predkosc w
drugiej trasie.
w pierwszej trasie liczę czas w jaki przejechane zostana poszczegolne odcinki.
i tak 200km w czasie 3,33h, 600 w czasie 7,5h, 200 w czasie 1,66h
wiec predkosc srednia to 1000km/suma czasow = 80km/h
W pewnej firmie spedycyjnej otrzymano następujące informacje: długość trasy 1000 km, z czego
200 km można przejechać z prędkością 60km/h, 600 km z prędkością 80 km/h i 200 km z prędkością
120 km/h. Inna trasa o długości 800 km, może być przejechana wg. następującego schematu: 2 h z
prędkością 60 km/h, 4 h z prędkością 80km/h i kolejne 2 h z prędkością 100 km/h. Oblicz
średnie prędkości na tych trasach.
ma ktos jakis pomysl?
30 maj 20:16
1 cze 01:23
Basia: a można jeszcze szybciej
s
1 = 2*60=120
s
2 = 4*80 = 320
s
3 = 2*100 = 200
s = 640
t = 2+4+2 = 8
1 cze 01:28
maciek: o dziekuje Ci bardzo
1 cze 10:02