ktoś pomoże??
justyś: Plis ktoś pomoże


30 maj 19:55
Mila: W czym?
30 maj 20:02
justyś:
Obroty 150−200 200−250 250−300 300−350 350−400
liczba
oddziałów 10 15 30 40 5
obroty miesięczne w tys.zł odnotowane w poszczególnych oddizałach zakładu x w ostatnim miesiacu
przedstawia tabela
oblicz mediane srednia kwartyl 1 kwartyl 3 dominate odchylenie standardowe i wariancje i
zmienność
30 maj 20:05
Mila: Technikum, czy studia?
30 maj 20:13
justyś: studia
30 maj 20:18
justyś: jakby ktoś choć trochę podpowiedział to byłoby super
30 maj 20:21
30 maj 20:25
justyś: dzieki
30 maj 20:33
Mila: 1) do obliczenia średniego obrotu uzupełniamy tabelę:
Obroty 150−200 200−250 250−300 300−350 350−400
liczba
oddziałów(n) 10 15 30 40 5
środek
przedziału(x) 175 225 275 325 375
n*x 1750 3375 8250 13000 1850
| | 1750+3375+8250+13000+1850 | | 28225 | |
Xs= |
| = |
| =282,25 |
| | 10+15+30+40+5 | | 100 | |
sprawdź te rachunki
Dalej liczysz?
30 maj 20:47
Mila:
dominanta:
przedział dominanty <300,350>
początek przedziału dominanty x
0= 300
długość przedziału dominanty l=350−300=50
n
d=40 liczebność przedziału dominanty
liczebność wcześniejsza − 30
liczebność następna − 5
| | 40−30 | | 10 | |
Dx=300+50* |
| =300+50* |
| |
| | (40−30)+(40−5) | | 10+35 | |
| | 500 | | 100 | |
Dx=300+ |
| =300+ |
| ≈311 |
| | 45 | | 9 | |
30 maj 20:56
justyś: dominante juz rozumiem
30 maj 21:00
justyś: ale co to jest n*x
30 maj 21:01
justyś: czekaj juz wiem
30 maj 21:02
Mila: Medianę masz?
30 maj 21:06
justyś: nie wiem ale jeszcze probuje
30 maj 21:16
justyś: jednak nie daje rady bo glupoty mi wychodza
30 maj 21:20
justyś: wariancje akurat rozumiem i odchylenie rozumiem do tego jest potrzebna srednia .....
tylko mediana mi została przekleta
30 maj 21:23
justyś: a zmienność tak samo się liczy znaczy się odchylenie przez średnią i nic więcej prawda

?
30 maj 21:24
Mila:
wariancja:
liczba
oddziałów(n) 10 15 30 40 5
środek
przedziału(x) 175 225 275 325 375
σ2=
| 10*(175−282,25)2+15*(225−282,25)2+30*(275−282,25)2+40*(325−282,25)2+5*(375−282,25)2 | |
| |
| 100 | |
oblicz wartość tego ułamka, to jest wariancja
σ=√σ2 − odchylenie standardowe ( wielkość ta informuje Cię jakie jest średnie odchylenie
obrotu od 282,25)
30 maj 21:44
Mila:
Z czym masz problem?
30 maj 21:50
justyś: a mediane umiesz
30 maj 21:51
Mila:
mediana
Pozycja mediany
Obroty 150−200 200−250 250−300 300−350 350−400
liczba
oddziałów(n) 10 15 30 40 5
liczebności
skumulowane 0+10=10 10+15=25 25+30 =55 55+40=95 95+5=100
pierwszy raz pozycja mediany przekroczona w przedziale< 250,300>
teraz licz dalej
30 maj 21:55
justyś: mediana wyszla 92,5 a tobie
30 maj 21:59
justyś: a nie moment cos namieszałam
30 maj 22:05
justyś: 292,5
30 maj 22:06
Mila: Mediana ma Ci wyjść z przedziału <250,300>
30 maj 22:13
Mila: | | 50 | |
Me=250+ |
| *(50−25)≈292 |
| | 30 | |
30 maj 22:17
Mila: Pamiętaj, że masz utworzyć skumulowane liczebności oddziałów.
30 maj 22:18
justyś: a napiszesz mi
30 maj 22:18
justyś: a to dobrze obliczylam
30 maj 22:21
Mila: 21:55 masz napisane.
25 we wzorze na medianę, to skumulowana liczebność poprzedzająca przedział mediany.
Zobacz w notatkach, może inaczej Wam tłumaczono.
Można wyznaczyć graficznie.Jednak należy utworzyć diagram liczebności skumulowanej.
30 maj 22:23
justyś: czyli to 10+ 15 = 25 to wiem to liczebność przedziału poprzedniego tego skumulowanego
30 maj 22:27
Mila: No,to dobrnęłyśmy do końca?
30 maj 22:31
justyś: ja jeszcze kwartyle liczyłam... no wielkie dzięki za pomoc... no ja jeszcze bee kombinowac
zadania z produkcja
30 maj 22:38
Mila: Powodzenia.
30 maj 22:43
justyś: naprawdę dzięki za pomoc i dobranoc życzę
30 maj 22:45