Kinga: może to zadanie nie jest trudne ale jakoś nie mogę tego zrobić
Z punktu zewnętrznego A poprowadzono styczne AB i AC do okręgu o środku O (B,C-punkty
styczności). Wykaż że jeśli miara kąta między stycznymi równa się mierze kąta zawartego
między promieniami poprowadzonymi ze środka koła do punktów styczności, to czworokąt
ABOC jest kwadratem.
wskazówka-jakie są sumy miar przeciwległych kątów czworokąta ABOC?
zrobiłam rysunek i jak dla mnie nie może tam być ten kwadrat.. Kąty przeciwległe, a
mianowicie przy punkcie B i C są prostymi a dwa pozostałe są jak dla mnie są inne i nie
ma możliwości żeby były też proste.
chyba że inaczej! jeżeli tam ma być kwadrat to miara kąta między promieniami od samego
początku musi być 90 stopni i musi być narysowana jako pierwsza wtedy promienie do
stycznych, jak zawsze, mają też 90 stopni i nie ma możliwości by kąt przy punkcie A miał
inną miarę.. dobrze myślę?
20 wrz 12:10
G@sior: Kąt OBA i OCA są proste (warunek styczności prostej do okręgu). Zatem BOC + BAC = 180`. Z
warunków zadania wynika, ża kąt BOC = BAC = 90`. Zatem wszystkie kąty są proste ⇔ ABOC
jest prostokątem. Ponadto OC = OB i AB = AC. Wiadomo, że jeśli czworokąt ma wszystkie
kąty proste i boki wychodzące z jednego wierzchołka są tej samej długości, to ten
czworokąt jest kwadratem.
20 wrz 17:26
Kinga: dzięki
20 wrz 18:15