dziedzina funkcji , czarna magia !
Mateusz: | | 2x+1 | |
wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = |
| |
| | x3+3x2−6x−18 | |
30 maj 19:36
Mateusz: poprawka , tam na dole jest 3x2
30 maj 19:38
Dziabong: w mianowniku nie może być zera.
30 maj 19:40
krystek: Dziedzina funkcji wymiernej D=R/{liczby ,które w mianowniku dają wartość 0}
Odpowiedz na pytanie kiedy :x3+3x2−6x−18=0
30 maj 19:41
30 maj 19:41
Mateusz: nie rozumiem
30 maj 19:41
krystek: Poćwicz rozwiązywanie równań wyższych stopni!
30 maj 19:42
bezendu:
x3+3x2−6x−18≠0
x2(x+3)−6(x+3)≠0
(x+3)(x2−6)≠0
(x+3)(x−√6)(x+√6)≠0
30 maj 19:44
5-latek : Zadna czarna magia tylko naucz sie rozwiazywac rownania wielomianowe
| | A | |
Jesli masz taka postac |
| i gdzie B nie rowna 0 . to dziedzine liczysz z mianownika |
| | B | |
czyli z B i B nie rowna sie 0 czyli x
3+3x
2−6x−18 nie rowna sie 0 Mianownik jest
wielomianem wiec dziedzina bedzie zbior liczb R \{jego miejsca zerowe } bo dzielic przez 0
nie wolno
Jeszcze sobie zapamietaj ze jesli bedziewsz mial polecenie oliczyc miejsca zerowe takiej
funkcji to liczymy tak z e przyrownujemy licznik do 0 . Wobec tego policz miejsce zerowe dla
swojej funkcji
.
30 maj 19:53
Mateusz:
2 cze 18:42