wielomian
gosia: oblicz reszte z dzielenia wielomianu W(x)=−4x3+2x2−6x−3 przez wielomian V(x)=x−3.
30 maj 19:25
30 maj 19:48
krzyś: i tak nie kumam
30 maj 20:04
aza:
W(3)= ........= reszta
30 maj 20:09
use: musisz zrozumiec co to znaczy ze ten wielomian dzieli sie przez x−3 a znaczy to tyle że;
W(x)=V(x)*Q(x)+R(x)
gdzie Q(x) to jest jakis tam wielomian ktory powstanie w wyniuku podzielenia W(x)przez V(x)
czyli nie znamy tego wielomianu Q(x), nie wiemy jaki on jest
Ale zauważ że ten iloczyn bedzie rowny zero gdy wielomkian V(x) bedzie rowny zero a to nastapi
wtedy gdy za iksa ppodstawisz liczbe 3 a wiec w rezulatacie zostanie sama reszta więc
W(3)=R i juz masz wynik policz tylko ten wielomian dla liczby 3 ....
30 maj 20:15
bezendu: @use kiedyś podawałeś link do matur roz z podkowy masz może jeszcze gdzieś ten link ?
30 maj 20:16
gosia: dziekuje teraz zrozumialam i poradze sobie
30 maj 20:20
use: @bezendu ten link juz wygasł ale moge wrzucic jak chcesz
31 maj 14:43
bezendu: bardzo byłbym Ci wdzięczny
31 maj 14:44
use: zresztą wrzucę i dam tutaj jak wejdziesz to sobie sciągniesz
31 maj 14:44
use: Troche potrwa ten upload takze cierpliwosci mysle ze tak z 30 minut
31 maj 14:47
bezendu: ok
31 maj 14:56
31 maj 15:23
bezendu: dziękuje
31 maj 15:24