algebra linniowa
Pomocy: czy podane poniżej to ciągi monotoniczne? ograniczone? uzasadnij wyznacz granice jeśli istnieje
30 maj 19:12
Basia:
aby zbadać monotoniczność badany
| | 9(n+1) | | 9n | |
an+1−an = |
| − |
| = |
| | 2(n+1)+5 | | 2n+5 | |
| (9n+9)(2n+5) − 9n(2n+7) | |
| = |
| (2n+7)(2n+5) | |
| 18n2+45n+18n+45 − 18n2 − 63n | |
| = |
| (2n+7)(2n+5) | |
| 45 | |
| >0 dla każdego n∊N |
| (2n+7)(2n+5) | |
ciąg jest rosnący
| | 9 | |
no to na pewno jest ograniczony z dołu przez a1 = |
| |
| | 7 | |
| | 9n | | 9 | | 9 | | 9 | |
limn→+∞ |
| = limn→+∞ |
| = |
| = |
| |
| | 2n+5 | | 2+5n | | 2+0 | | 2 | |
| | 9 | |
rosnący i zbieżny musi być ograniczony z góry; i jest liczbą |
| |
| | 2 | |
pozostałe rób podobnie
30 maj 19:26
Basia: tylko powiedz mi co to ma wspólnego z algebrą liniową
30 maj 19:27
Pomocy: zad2 twój kapitał wynosi 10000zł i mozesz go ulokować jednym z 3 banków na 14%w skali roku.
Odsetki są doliczane do kapitału w banku A raz do roku, w banku B raz na kwartał, w banku c w
sposób ciągły. Oblicz i porównaj stany kąt w poszczególnych bankach po trzech latach
oszczędzania
30 maj 19:28
Pomocy: nie umiem 2 i trzeciego przykładu
30 maj 19:31
Basia: próbuj; pokaż co i jak robisz
30 maj 19:32
Pomocy: | 5n2 | | 5(n+1)2 | | 5n2+10n+5 | | 5n2 | |
| = |
| = |
| − |
| = |
| 9n+1 | | 9(n+1)+1 | | 9n+10 | | 9n+1 | |
| | 95n2+5n+5 | |
= |
| i co dalej? |
| | (9n+10)(9n+1) | |
30 maj 19:47
Pomocy: Basia pomożesz?
30 maj 19:58
Krzysiek: jeżeli 9n+1 oznacza 9n+1 a nie np. 9n+1 albo 9n +1
to z tej postaci wyżej co napisałeś/aś widać,że licznik i mianownik jest dodatni więc ciąg jest
rosnący.
ograniczony z dołu przez pierwszy wyraz, ciąg zmierza do ∞ (nie jest ograniczony od góry)
30 maj 20:06
Pomocy: to co dalej nietrzeba liczyć?
30 maj 20:10