Holomorfizm Imz/z^2 Prosze!
marcin: Sprawdź czy holomorficzna Imz/z2
robie tak
y/(x+iy)2 czyli y/x2+2xyi−y2 co dalej bo sprzężenia nie umiem zrobić? Dzięki z góry
30 maj 19:09
Basia: Co Ty liczysz ?
Holomorficzna to może być funkcja zmiennej zespolonej.
Rozumiem, że tutaj
Jaka jest definicja funkcji holomorficznej ? Wiesz ?
30 maj 19:16
marcin: Tak wie muszą sie zgadzać warunki Cauchego reymanna ale chce najpierw wyznaczyć część urojoną i
rzeczywistą ale nie umiem usunąć "i" z mianownika.
1 cze 17:14
Damian#UDM: | | Im(z) | |
f(z)= |
| , z2≠0 , z=x+iy, x+iy≠0 ⇔ x≠0, y≠0 |
| | z2 | |
x,y∊R/{0}
z=x+iy
z
−=x−iy
z
2*(z
−)
2=[(x+iy)(x−iy)]
2=[x
2−i
2y
2]
2=[x
2+y
2]
2
Im(z)=y
Im(z)*(z
−)
2=y*(x−iy)
2=y*(x
2+y
2−2xyi)=x
2y+y
3−2xy
2i
| | Imz*(z−)2 | | x2y+y3−2xy2i | |
f(z)= |
| = |
| = |
| | z2*(z−)2 | | [x2+y2]2 | |
| | x2+y2 | | −2xy2 | |
f(z)= |
| + |
| i |
| | [x2+y2]2 | | [x2+y2]2 | |
f(z)=u(x,y)+i*v(x,y)
10 lut 02:14
Damian#UDM:
u'
x≠v'
y
| | Im(z) | |
funkcja f(z)= |
| nie jest holomorficzna. |
| | z2 | |
Jest ok?
10 lut 02:29