zbiór rozwiazań równania :c
Mateusz: podaj zbiór rozwiązań równania x3 − 5x2 − x + 5 = 0
30 maj 18:23
Basia:
x2(x−5) − (x−5) = 0
(x−5)(x2−1)=0
(x−5)(x−1)(x+1) = 0
30 maj 18:33
Mateusz: to jest zbiór rozwiązań ? bo nie wiem
30 maj 18:34
Basia: nie; to jest rozkład na czynniki; teraz dokończ
30 maj 18:35
Mateusz: aha , napisać dla jakich wartości x równanie wynosi 0 ?
30 maj 18:36
Basia: tak
30 maj 18:36
Mateusz: aha ale w przypadku gdybym podał że x=5 to sprawdza sie to odejmując 5 od pięciu i mnożąc dalej
?
30 maj 18:39
Grzesiek: Liczby, które zerują nawiasy są rozwiązaniem równania.
30 maj 18:40
Mateusz: mhm czyli 5 , 1 i −1 ?
30 maj 18:40
bezendu:
x=−1 lub x=1 lub x=5
30 maj 18:49
Mateusz: ok to dobrze pomyslałem dzięki
30 maj 18:49
krystek: Zapamiętaj !a*b*c=0⇔a=0 lub b=0 lub c=0
30 maj 18:59