wykres funkcji
Mateusz: przez który punkt , P=(1,0) czy Q (0,1) przechodzi wykres funkcji f(x) = 2/x+1(kreska ułamkowa)
− 1 ?
30 maj 18:19
bezendu:
P=(1,0)
30 maj 18:53
Mateusz: a jak się to oblicza bo nie wiem ?
30 maj 18:54
Basia:
dla P(0,1) masz x=0 i y=1
f(x) to to samo co y
podstawiasz i sprawdzasz czy dostałeś prawdę (wtedy P∊wykresu)
czy fałsz (wtedy P∉wykresu)
sprawdź teraz Q
30 maj 18:57
bezendu: a zaczniesz porządnie zapisywać zadanie
| | 2 | |
Punkt P=(1,0) należy do wykresu f(x)= |
| −1 |
| | x+1 | |
30 maj 18:58
bezendu:
Basia punkt P ma współrzędne x=1 y=0 więc należy do wykresu
30 maj 19:00
bezendu: tak samo punkt Q=(0,1) też należy do wykresu
30 maj 19:02
5-latek : Mateusz. Miales sie nauczyc zapisywac ulamki . Ulamki zapisuj za pomoca duzej litery U {}{} bez
spacji .
30 maj 19:29
Mateusz: ok juz ogarnąłem
30 maj 19:31