Oblicz pole trapezu prostokątnego
wajdzik:

Oblicz pole trapezu prostokątnego, w który można wpisać okrąg, mając dane długości jego podstaw
a=6, b=4.
x=4, y=2, c=h
Mamy okrąg wpisany w trójkąt prostokątny a więc:
a+b=c+d
10=c+d
d=10−c
Korzystam z pitagorasa:
h
2+y
2=d
2
c
2=(10−c)
2
c
2=c
2−20c+100
20c=100
h=c=5
| | 10 | |
P= |
| *5=25,5[j2], i teraz tak, odpowiedź z tyłu jest taka: 23[j2] i pytanie: |
| | 2 | |
Co zrobiłem źle
30 maj 16:28
krystek: W tw Pitag w liczeniu zgubiłeś "−y2"
30 maj 16:42
wajdzik: c
2=c
2−20c+100−4
20c=96
c=4,8
| | 10 | |
P= |
| *4,8=24[j 2], dalej coś mam źle  |
| | 2 | |
30 maj 16:47
krystek: Nie zauwazam innego błędu.
30 maj 16:52
wajdzik: ok, to musi być u mnie w pdr. Dzięki
30 maj 16:53
krystek: Jedynie objaśnienie popraw "mamy okrąg wpisany w trapez , stąd warunek":
30 maj 16:59
Basia:
| | 10 | |
P = |
| *5 = 25 nie 25,5 |
| | 2 | |
a te 23 to może być błąd drukarski
30 maj 17:14
Basia:
h
2+y
2 = d
2
c
2 +
22 = (10−c)
2
c
2 + 4 = 100−20c+c
2
20c = 96
c = 4,8
| | 10 | |
P = |
| *4,8 = 5*4,8 = 24 |
| | 2 | |
inaczej nie będzie
30 maj 17:20