| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
trójkąt, to: | + | + | = | |||||
| h1 | h2 | h3 | r |
| 2P | ||
h1= | ||
| a |
| 1 | a | ||
= | |||
| h1 | 2P |
| 1 | b | ||
= | |||
| h2 | 2P |
| 1 | c | ||
= | |||
| h3 | 2P |
| 2P | ||
r = | ||
| a+b+c |
| 1 | a+b+c | a | b | c | 1 | 1 | 1 | ||||||||
= | = | + | + | = | + | + | |||||||||
| r | 2P | 2P | 2P | 2P | h1 | h2 | h3 |
| S | S | 1 | p | |||||
S= 12aha ⇒ 12a= | , ale także r= | , czyli | = | , | ||||
| ha | p | r | S |
| 1 | p | 12(a+b+c) | 12a+12b+12c | |||||
P= | = | = | = | = | ||||
| r | S | S | S |
| 1 | 1 | 1 | |||||||||||||||||||||||
= | = | + | + | = L c.n.w. . ![]() | ||||||||||||||||||||||
| S | ha | hb | hc |