Oblicz całkę
Dejmjen: Oblicz całkę nieoznaczoną:
∫x3 + 5x2x3 + 2x2 − 1dx
30 maj 15:08
Dejmjen: Powinno być coś takiego
∫[(x3 + 5x2):(x3 + 2x2 − 1)]dx
30 maj 15:10
Mila:
| | x3+5x2 | | x3+2x2−1 + 3x2+1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx= |
| | x3+2x2−1 | | x3+2x2−1 | |
| | 3x2+1 | |
=∫dx +∫ |
| dx= |
| | x3+2x2−1 | |
| | 3x2+1 | |
=x+∫ |
| dx=cdn |
| | | | −1−√5 | | −1+√5 | | (x+1)*(x− |
| )*(x− |
| ) | | | 2 | | 2 | |
| |
[ ułamki proste: rozkładamy mianownik na czynniki:
x=−1
(−1)
3+2−1=0
Schemat Hornera: x=−1
1 2 0 −1
1 1 −1 0
| | −1−√5 | | −1+√5 | |
x3+2x2−1=(x+1)(x2+x−1)=(x+1)*(x− |
| )*(x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Δ=5
dokończysz?
30 maj 15:58
Dejmjen: Niestety nie mam pojęcia jak rozłożyć ten ułamek, w internecie znalazłem coś o metodzie
współczynników nieoznaczonych, ale nic mi to nie mówi. Wcześniej sam doszedłem do tego
momentu, tylko że przez rozłożeniem mianownika.
30 maj 16:23
asdf:
3x
2+1 = A(x− (−1−sqrt(5))/2)(x− (−1+
√5)/2) + B(x+1)(x− (−1+
√5)/2) + C(x+1)((x−
(−1−
√5)/2))
pierwiastki wielomianu z mianownika:
x
0 = −1
podstawiaj:
x = x
0 ⇒ policzysz A
x = x
1 ⇒ policzysz B
x = x
2 ⇒ policzysz C
P.S Kto Cie tak skrzywdził, że dal Ci taką całke

?
30 maj 16:31
Dejmjen: Nauczycielka z liceum, mam wakacyjny fakultet przed studiami

. Ok, spróbuję to jakoś ogarnąć
i napiszę co mi wyszło.
30 maj 16:39
asdf: całka nie jest ciężka, ale żmudna w obliczeniach...Osobiście bym zrezygnowal z liczenia tej
całki − nie chodzi o to by się meczyc z tymi obliczeniami, a sobie swobodnie liczyć.
30 maj 16:41
Dejmjen: Możliwe również, że popełniłem błąd w przepisywaniu przykładu, więc chyba jednak dam sobie
spokój z tą całką, ale dzięki za pomoc
30 maj 16:47
30 maj 17:01
pigor: .... lepiej tak :
| 3x2+1 | | 3x2+1 | | 3x2+1 | |
| = |
| = |
| = |
| x3+2x−1 | | x3+x2+x2−1 | | x2(x+1)+(x+1)((x−1) | |
| | 3x2+1 | | A | | Bx+C | |
= |
| }= |
| + |
| = |
| | (x+1)(x2+x−1 | | x+1 | | x2+x−1 | |
| | (A+B)x2+(A+B+C)x−A+C | |
= |
| ⇔ A+B=3 i A+B+C=0 i −A+C= −1 ⇔ |
| | (x+1)(x2−+x−1) | |
⇔ A+B=3 i 3+C=0 i A=C+1 ⇔
C= −3 i A= −2 i B= 5 =
| | −2 | | 5x−3 | | −2 | | 4x+2+x−5 | |
= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | x+1 | | x2+x−1 | | x+1 | | x2+x−1 | |
| | −2 | | 2x+1 | | x−5 | |
= |
| + 2 * |
| + |
| wtedy |
| | x+1 | | x2+x−1 | | x2+x−1 | |
| | −2 | | 2x+1 | | x−5 | |
∫ ( |
| + 2 * |
| + |
| ) dx= |
| | x+1 | | x2+x−1 | | x2+x−1 | |
| | x−5 | |
= −2ln|x+1| + 2ln |x2+x−1| + ∫ |
| dx= |
| | x2+x−1 | |
| | |x2+x−1| | | x−5 | |
= 2ln |
| + ∫ |
| dx i teraz tylko powalcz jakoś zgrabnie z tą |
| | |x+1| | | x2+x−1 | |
całką .
30 maj 17:15
Mila: To ułamki proste, metoda wsp. nieoznaczonych dotyczy innego typu cAŁEK.
30 maj 19:32