Rozkład Cauchy'ego
minor: Rozkład Cauchy'ego
| | 1 | | λ | |
EX = |
| ∫−∞∞ |
| dx = ........ |
| | π | | λ2+(x−μ2) | |
Wiem, że wartość nie istnieje, ale jak to wykazać. Trzeba będzie tutaj podstawić, ale jak?
Podpowie mi ktoś?
Będę ogromnie wdzięczny za pomoc
30 maj 15:05
minor:
30 maj 15:12
minor:
30 maj 15:20
minor:
30 maj 15:27
Godzio: | | λ | |
... = |
| *ln|x−μ2+λ2| a to w ±∞ jest równe ∞ |
| | π | |
30 maj 15:31
minor: Uu mały błąd się wkradł, ma być (x−μ)
2, a nie (x−μ
2).
Z jakich wzorów na całki wykorzystałeś?
| | dx | | 1 | | x−a | |
∫ |
| = |
| ln | |
| |+ C  ? |
| | x2−a2 | | 2a | | x+a | |
A tam jest minus, to jak?
30 maj 15:41
minor:
30 maj 15:50
minor:
30 maj 15:55
minor:
30 maj 16:02
minor: Ładnie proszę
30 maj 16:11
minor:
30 maj 16:21
minor:
30 maj 16:35
Krzysiek: jeżeli jest (x−μ)2 to skorzystaj z funkcji arctg.
podstawienie: x−μ=λt
30 maj 16:51
minor: To wtedy będzie:
| 1 | | λ | | 1 | | 1 | |
| arctg |
| = |
| arctg |
| |
| λt | | λt | | λt | | t | |
Dobrze?
30 maj 16:54
minor:
30 maj 16:58
Krzysiek: mi wyszło: 1/πarctgt=1/πarctg((x−μ)/λ)
30 maj 17:00
Krzysiek: czyli całka oznaczona wyszła 1. Brakuje w liczniku 'x' bo teraz to liczysz całkę z gęstości...
30 maj 17:03
minor: Chyba coś tutaj nie rozumiem, jeszcze raz:
| | 1 | | λ | |
EX = |
| ∫−∞∞ |
| dx |
| | π | | λ2 + (x−μ)2 | |
piszesz, ze trzeba podstawić x−μ = λt, czyli
| | λ | | 1 | |
= |
| ∫−∞∞ |
| dx |
| | π | | λ2 + (λt)2 | |
| | dx | | 1 | | x | |
ze wzorów na całki mamy: ∫ |
| = |
| arctg |
| + C, czyli |
| | x2+a2 | | a | | a | |
Tak rozumiem. Może teraz uda Ci się to wyjaśnić, co jest źle w tych obliczeniach?
30 maj 17:10
minor: A fakt, brakuje x, zapomniałem

To od nowa napiszę, tylko proszę jeszcze raz tutaj zajrzeć
30 maj 17:11
Krzysiek: źle wykonujesz podstawienie...
jak masz nową zmienną 't' to całkujesz po 'dt' a nie po 'dx'...
dx=λdt
po drugie jak już pisałem, nie liczysz w tym zadaniu EX...
30 maj 17:12
minor: Jeszcze raz:
| | 1 | | λ | |
EX = |
| ∫∞∞ x |
| dx= |
| | π | | λ2+(x−μ)2 | |
| | λ | | 1 | |
= |
| x ∫∞∞ |
| λdt = |
| | π | | λ2+(λt)2 | |
| | λ2 | | 1 | |
= |
| x ∫∞∞ |
| dt = |
| | π | | λ2+(λt)2 | |
A teraz dobrze?
30 maj 17:17
Krzysiek: po pierwsze źle korzystasz z tego wzoru powinno być (λt)/λ
ale to najmniejszy problem.. za takie rozwiązanie czuje,że z miejsca prowadzący da 0 punktów.
jak możesz 'x' wyciągnąć przed całkę?
30 maj 17:19
minor: A no nie powinno wyciągnąć x przed całką. Nie wiem, co mnie tak naszło.
To tutaj mam problem z podstawieniem.
czyli podstawienie będzie wyglądało tak:
dx = λdt
x−μ = λt
x = λt+μ
a co z x? też trzeba z tym zrobić, żeby móc wyliczyć całkę
| λ2 | | 1 | |
| ∫∞∞ (λt + μ) |
| dt |
| π | | x2+(λt)2 | |
Możesz napisać od nowa te podstawienie.
I tak nie da się z tym zrobić.
30 maj 17:30
minor: Aaaaaaa wiem chyba, zapomniałem jeszcze w mianowniku x2, napiszę od nowa
30 maj 17:32
minor: | λ2 | | 1 | |
| ∫∞∞ (λt+μ) |
| dt |
| π | | (λt+μ)2 + (λt)2 | |
czyli
| λ2 | | 1 | |
| ∫∞∞ |
| dt |
| π | | (λt+μ) + (λt)2 | |
Aaaaaaa to już nie wiem, co źle robię. Poprosiłbym od nowa te podstawienia.
30 maj 17:33
Krzysiek: skoro teraz 'x' jest w liczniku to inaczej trzeba tą całkę policzyć.
zastosuj podstawienie:
t=λ2+(x−μ)2
w liczniku x=(x−μ)+μ
i rozbij na dwie całki
30 maj 17:34
minor: a dt jak bedzie wyglądać?
| | 1 | |
a jeśli chodzi o rozbicie dwóch całek, to chodzi o ten x przed ułamkiem |
| ? |
| | x2+(x−μ)2 | |
30 maj 17:44
minor: piszesz, że w liczniku, ale tam jest 1 lub λ
30 maj 17:44
minor: aaa faktycznie w liczniku też jest x

dobra, to spróbuję
30 maj 17:46
minor:
tylko nie wiem, jak ma wyglądać dt oraz jak rozbić na 2 całki
30 maj 17:48
minor: 
30 maj 17:56
minor: 
30 maj 18:04
minor: 
30 maj 18:10
minor: najlepiej będzie napisać tą całkę, a sam sobie policzę
30 maj 18:17
minor: 
30 maj 18:29
minor:
30 maj 18:45
minor:
30 maj 19:02
Krzysiek: masz do policzeniac całkę:
| | xdx | | (x−μ)dx | | dx | |
∫ |
| =∫ |
| +μ∫ |
| podstawienie: |
| | λ2 +(x−μ)2 | | λ2 +(x−μ)2 | | λ2 +(x−μ)2 | |
pierwszą całkę liczysz tak:
t=λ
2 +(x−μ)
2
dt=2(x−μ)dx
1/2dt=(x−μ)dx
a drugą to już jest napisane jak liczyć na początku (z wykorzystaniem funkcji arctg)
30 maj 19:33