matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodne
tom:
X
X
(X
X
)
X
(sqrtX)
X
X
(
sqrt)X
20 wrz 13:33
Miś:
y = x
x
Logarytmujesz: ln y = xlnx Róźniczkujesz obustronnie:
y'
= lnx + 1
y
Mnożysz przez y: y' = x
x
( lnx + 1) Pozostałe robisz analogicznie
20 wrz 16:06